Gustav Engvall: ”De säger att jag är den nye Klas och Kennet”

I två års tid var det fram och tillbaka mellan tre olika klubbar.

Efter knappt sex månader i Mechelen har Gustav Engvall, 22, hittat rätt.

– Det kommer fram äldre herrar efter ett par öl och säger att jag är den nye Klas och Kennet, säger anfallaren.

Efter att ha slagit igenom först som 16-åring i U-VM och sedan som 18-åring i allsvenskan i IFK Göteborg såldes Gustav Engvall till Bristol City.

Det blev två år med pendlande mellan Bristol, Djurgården och IFK Göteborg.

Sedan i somras tillhör anfallaren Mechelen i belgiska andradivisionen och känner att pusselbitarna har fallit på plats.

Engvall i IFK Göteborg
Engvall i IFK Göteborg

– Det har klickat bra. Jag trivs, både på planen och livet utanför. Det var viktigt att det blev rätt efter att jag hamnade fel med Bristol. Jag ville inte göra om det misstaget, säger Engvall till Sportbladet.

Vad blev fel med Bristol?

– Det gick väldigt snabbt när jag hoppade på det. Men med facit i hand så hade jag gjort det igen om jag varit i samma situation. Även om det inte gick så bra på planen så var det en väldigt bra erfarenhet. Jag lärde mig otroligt mycket och jag har även fått med mig en mental styrka.

Svarat för 13 poäng hittills

– Det var en väldigt speciell tid de två åren. Många olika besked och sedan in och spela matcher efter snabba beslut och skador på det. 

På 18 matcher med Mechelen i liga- och cupspel har Engvall svarat för åtta mål och fem assist.

– Jag är klart nöjd. Jag har producerat bra, trots att det varit en del inhopp också. Nu ska jag bara köra vidare och komma in i det ännu mer.

Varför hamnade du i Mechelen?

– Per (Jonsson), min agent, förklarade hur hårt Mechelen tryckte på för att de ville ha mig, att de trodde på mig, att det skulle finnas goda chanser att spela. Jag pratade med min familj och vi kom fram till att jag fortfarande är ung, och att jag verkligen behöver spela matcher. Då behövde det inte vara fel att flytta till belgiska andraligan, oavsett hur konstigt det låter. Jag snackade även med tränaren och sportchefen i Mechelen.

Är det inte att ta ett kliv nedåt till belgiska andraligan från Championship och kanske även allsvenskan?

– Jag tycker inte det. Mechelen är en storklubb i Belgien och ska tillbaka till förstaligan och det finns goda chanser att jag får vara med på en bra resa. 

– Det är inte så att jag spelar inför 500 personer på en liten tråkig arena. Det är fullt tryck, 15 000 åskådare och nära fullsatt i de flesta matcherna. Man känner inte av att det är en andraliga.

Smickrande jämförelsen

– Jag spelar i ett lag som får föra matcherna, vi har bollen mycket och vinner oftast och spelar en fotboll som passar mig som anfallare. Men jag ser mig också som en spelare som hör hemma i en förstaliga och jag hoppas och tror självklart att vi går upp också, säger Engvall.

Hur har du tagits emot av fansen?

– På ett bra sätt. Dom har börjat sjunga mitt namn. Det är väldigt kul.

Mechelen, som vann Cupvinnarcupen 1988, har haft stora svenska profiler i laget. I början av 1990-talet spelade Kennet Andersson och Klas Ingesson tillsammans i Mechelen under ett par år.

– Det har varit några lite äldre belgiska herrar som efter ett antal öl innanför västen kommit fram till mig efter matcherna och sagt att jag är en ny Kennet och Klas. Då har jag sagt till dem att de får ta det lite lugnt och sakta i backarna.

– Det är kul att kopplas samman med Kennet Andersson och Klas Ingesson men jag har en bra bit kvar till deras nivå. 

Hur är livet vid sidan om fotbollen?

– Jag och Amanda (Franzén, flickvännen) bor i en trerumslägenhet med stor balkong och utsikt över en av kanalerna i Mechelen. Vi har 20 minuter in till Bryssel, två timmar till Amsterdam eller Paris med tåg. Man kan verkligen göra mycket saker. 

Håller koll på Dif och Blåvitt

– Det känns som vi har hittat ett lugn, en trygghet efter att ha bott i en resväska i två års tid. Kontraktet är på 2+2 år.

– En av lagkamraterna och jag blev utvald av klubben att vara med i reklam för kläder. Vi fick bli modeller, Igor de Camargo och jag. Så det har varit en fin start. Klubben gillar både att jag gör mål och sköter mitt utseende, haha.

Vad är bäst med Belgien?

– Det är ett jävligt litet land! Det är aldrig mer än max två timmar till en bortamatch. Vi behöver inte åka i väg och bo på hotell kvällen innan. Man kan vara hemma mycket och ha tid till annat. 

Maten…?

– Helt okej på de ställena vi går till. Under sommaren var det fullt på uteserveringarna och många som satt och åt moules frites (musslor och pommes frites).

Äter du det också?

– Jag har inte testat än men måste göra det. Jag tycker det är okej med musslor men jag har nog svårt för att trycka i mig 30 stycken, säger Engvall.

Håller du koll på vad som händer i IFK Göteborg och Djurgården?

– Absolut. Jag kollade allsvenskan så mycket jag kunde när det inte krockade med våra egna matcher eller träningar. Vi är några Djurgårdenspelare – Jacob Une-Larsson, Jesper Karlström, Felix Beijmo och några till – som har en snapchatgrupp där vi tjötar lite ibland. 

– Från Blåvitt har jag mycket kontakt med Emil (Salomonsson) och Pontus Dahlberg, som jag pratar väldigt mycket med.

Har Dahlberg varit och hälsat på dig i Belgien?

– Nej, han påstår att han inte har tid med det. Han hänger i London och går på de fina restaurangerna. Det är vi som åker hem till honom i London i stället. 

Vad känner du kring att Mats Gren fick sparken som sportchef i IFK Göteborg?

– Det är sådan fotbollen är. I klubbar kommer och går inte bara spelare utan även ledare och folk i styrelserna. Bråket vi hade har vi lagt bakom oss. Jag önskar honom lycka till med det han ska göra framöver.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.