Bystedt om hoten i AIK: ”Allvarligt”

Foto: Marc Femenia / TT
FOTBOLL

Det stormar i AIK.

Polisen och förtroendevalda berättar om hur hot och trakasserier blivit vardag inom föreningen.

Sportbladet har länge sökt ordförande Per Bystedt.

Nu svarar han på våra frågor.

"Det är allvarligt att anställda och förtroendevalda inom AIK Fotboll trakasseras", skriver Bystedt och berättar att även han varit utsatt.

Sportbladet har tidigare rapporterat hur hot och trakasserier mot anställda och förtroendevalda – enligt polisen – är vardag i AIK. Flera AIK:are och visselblåsare har under vintern larmat om missförhållanden inom föreningen. Kritiken mot sittande styrelse och valberedning har också varit hård bland medlemmar och supportrar. Sportbladet har sökt ordförande Per Bystedt för en intervju sedan mitten av november. Efter upprepade förfrågningar svarar han nu på våra frågor. Vi skickade frågorna via mejl eftersom det är så Bystedt föredrar att kommunicera.

"Jag är ledsen om jag varit svårtillgänglig. I något fall beror det på att jag missat mejl i den allmänna mejlfloden, i något annat fall att jag haft (för) mycket att göra. Ibland blir jobb, familj och AIK en smula övermäktigt och man hinner inte med allt som man skulle vilja, skriver Bystedt.

Hur kommer det sig att du hellre gör intervjuer via mejl än ansikte mot ansikte eller över telefon?

"Så är det inte alltid, men när det gäller intervjuer om personalfrågor så föredrar jag den här typen av kommunikation."

Många journalister upplever att det är svårt att komma i kontakt med dig. Är det ett problem för AIK?

"Det låter konstigt. Jag är medveten om att Fotbollskanalen och du sökt mig den senaste tiden och vi har nu kontakt. I övrigt har det faktiskt varit ganska tyst från media när jag tittar i min mejlbox och bland mina sms. Vår pressansvarige, Stefan Mellerborg, har inte heller mottagit några förfrågningar som rör mig."

”AIK är starkt”

De senaste veckorna har ett antal förtroendevalda och anställda i AIK vittnat om en kultur av trakasserier och hot inom föreningen. Hur ser du på det?

"Det är allvarligt att anställda och förtroendevalda inom AIK Fotboll trakasseras, men också bra att det blir en debatt kring detta. AIK är starkt och jag är övertygad om att vi kommer att lära oss av det som hänt och gå stärkta ur detta.

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare berättade för Sportbladet att det är "betydligt fler fall av otillåten påverkan mot anställda och förtroendevalda inom AIK jämfört med andra klubbar". Varför tror du att det är så? Och hur påverkar det klubben?

"Vi har inte sett någon statistik på det och vet inte vad som ligger till grund för det uttalandet så vi kan tyvärr inte kommentera det. Vi gör en egen kartläggning nu för att själva få en helhetsbild."

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
AIK-supportrar.

En före detta förtroendevald beskriver att det finns en rädsla för oväntade besök, jobbiga samtal och uthängningar bland förtroendevalda inom AIK. Upplever du samma sak? Har du själv utsatts för liknande handlingar?

"Ja."

Får AIK svårt att locka kompetenta förtroendevalda och anställda på grund av hoten och trakasserierna?

"Ja, det gör det självklart inte lättare."

”Önskar att fler engagerade sig

Anser du att AIK:s föreningsdemokrati fungerar väl för tillfället?

"Ja, på många sätt, men personligen skulle jag önska att fler engagerade sig. De allra flesta medlemmar har en både konstruktiv och respekterande attityd i sin kommunikation med klubbens företrädare, oavsett om man har positiv eller negativ kritik att framföra."

Finns det en tystnadskultur inom AIK?

"På vissa sätt kan det vara så, att man är rädd eller inte orkar att eventuellt få ’skit’ eller värre på nätet, i mejlboxen eller på mobilen så man tvekar att uttala sig. Det är en komplex fråga, men jag upplever att våra anställda och förtroendevalda är erfarna och hanterar den här miljön väldigt professionellt."

Hur ser du på hoten och trakasserierna som förekom mot förre vd:n Mikael Ahlerup?

"Jag varken kan eller bör kommentera enskilda medarbetare, men som jag svarade lite tidigare så är det allvarligt att anställda och förtroendevalda inom AIK Fotboll trakasseras. Vi har försökt att hantera de frågor som kommit till oss efter bästa förmåga. Många anställdas och förtroendevaldas arbetsmiljö har inte varit så bra som den borde vara."

Oberoende jurist ska kartlägga

Många medlemmar förstår fortfarande inte riktigt varför Mikael Ahlerup inte är vd längre. Vad är skälen till att han inte är kvar?

"Vi har kommunicerat i den här frågan i ett pressmeddelande den 10 november och även på ett efterföljande öppet medlemsmöte. Vi kan som arbetsgivare inte gå in på detaljer eller gå in på en enskild anställds situation. Det tror jag alla förstår och respekterar."

Ni har beslutat att tillsätta en oberoende utredning för att kartlägga det senaste årets hot och trakasserier mot anställda och förtroendevalda. Vem ska göra den?

"En oberoende jurist."

Utredningen ska vara färdig i januari. Hinner man med en så stor utredning på bara en månad?

"Det är vår målsättning då detta är ett prioriterat ärende. Det handlar om en kartläggning och sammanställning av vad som inträffat."

ARTIKELN HANDLAR OM