Frisparksspecialisten

FOTBOLL

Afonso: Avståndet passade mig perfekt

SUNDSVALL

Avslutaren, framspelaren och teknikern.

I går presenterade sig Afonso Alves i ännu en roll.

Frisparksspecialistens.

- Jag har tränat frisparkar ända sedan jag var liten, säger Örgrytes succébrasse till Sportbladet.

Den legendariske brasilianske fotbollstjärnan Eder var en av männen som förmedlade övergången av Afonso Alves och Paulinho Guará från Atelico Mineiro till Örgryte.

Eder skrev in sig som en av fotbollshistoriens största profiler för sina fantastiska frisparksmål under VM-slutspelet 1982 och även om Afonsos fullträff mot Giffarna Sundsvall inte riktigt höll Eder-klass, så var det inte långt därifrån.

5 167 personer på Idrottsparken i Sundsvall tystnade tvärt när Afonso tog sats från 25 meter, smekte bollen förbi femmannamuren och ned vid Fredrik Sundfors vänstra stolpe.

"Avståndet passade"

1-1 i den 86:e minuten - en räddad poäng och försvarad serieledning för Öis.

- Hemma i Brasilien tog jag alltid frisparkarna när jag spelade i junior- och ungdomslagen, men som A-lagsspelare är det fler som vill vara med och försöka, säger han via tolken och lagkamraten Valter Tomaz Jr.

- Jag såg att avståndet passade mig perfekt och att målvakten stod felplacerad på linjen. Jag bestämde mig för att placera den lågt i ena hörnet.

Sundfors var helt utan chans, trots att han gick åt samma håll.

Knorren på bollen gjorde den omöjlig att fånga.

Vi antar att du tänker ta alla frisparkar i fortsättningen?

- Jag gillar att slå frisparkar, men det är säkert fler i laget som vill vara med. Men om avståndet är det rätta så provar jag gärna fler gånger.

Fyra matcher i Öis-dressen och fyra mål.

"Vi borde ha vunnit"

Det är ingen tvekan om att Afonso Alves gör succé. I bortamötet mot Sundsvall var han lagets klart bäste spelare - även om Öis som lag betraktat har setts bättre.

- Med tanke på alla chanser vi skapade i andra halvlek borde vi vunnit matchen, menar Afonso.

Afonso hade själv flera chanser att avgöra, Paulinho missade ett friläge med Fredrik Sundfors och efter bara 20 sekunder på planen chippade Patrik Fredholm bollen över Sundfors men den tog i stolpen.

På övertid klippte lagkaptenen Magnus Källander till på halvvolley, men bollen susade strax ovanför ribban.

Pelle Ehnberg

ARTIKELN HANDLAR OM