Sveriges mest jagade jägare

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladet träffade Klas Ingesson där han trivs som bäst - i skogen

DJUPT INNE I SKOGEN

Klas Ingesson undrade hur livet efter fotbollen skulle bli.

Nu vet han.

Det är fortfarande elva medlemmar i laget, fortfarande sällan han kommer till skott.

- Jag har sett en jävla massa älgar, men inte kunnat skjuta, säger Sveriges mest jagade jägare.

laddar om - för allsvenskan? Sportbladet träffade Klas Ingesson, 33, och hunden Molly under ett jaktpass i skogen.
laddar om - för allsvenskan? Sportbladet träffade Klas Ingesson, 33, och hunden Molly under ett jaktpass i skogen.

Om det inte vore för en skylt som visar att det är två kilometer till något som heter Lisinge härads allmänning skulle det kännas som att den smala grusvägen leder till en plats som ingen visste existerade.

Den orörda, kuperade terrängen för tankarna till John Bauer, men några skogsväsen är inte synliga. Däremot dyker det plötsligt upp en gammal landslagsspelare som går i skogen och väser.

- Det blev inget i dag, säger Klas Ingesson och lägger ifrån sig studsaren.

Han bytte elva, från italienska Lecce till ett älgjaktlag som härskar i skogarna utanför Ödeshög.

Nu sitter han där på en mossbeklädd sten och ser ut att njuta av livet. Den senaste familjemedlemmen, en västsibirisk laika, springer runt hans ben som en nandrolonstinn anfallare i Serie A.

- Jag fick Molly i augusti. Sedan dess har vi varit i skogen nästan varje dag. Ja, vi har nog inte missat mer än tio dagar, säger 33-åringen.

Hur har det varit med jaktlyckan tidigare?

- I går sköt vi en kalv. Det var jag som gick med hunden.

När sköt du något själv senast?

- Jag sköt en råbock i augusti. I går hade jag en ko och två kalvar framför mig utan att kunna skjuta. Fast å andra sidan är det lite av tjusningen med jakten.

Elva år i Europa

Klas Ingesson blev proffs i Mechelen 1990. Elva år senare, den 19 juni, flyttade han hem igen. Till Ödeshög, till skogen, till jakten.

- Det är det här som har dragit. Jag är ju uppvuxen med det här. Det ingick liksom i uppfostran, men som proffs blev det inte många dagar i skogen. Det var annandag jul och den 27:e december varje år. Det finns så att säga lite att ta igen, säger han och flinar.

Men sitter du här för länge måste du ju börja sakna fotbollen...

- Ja, den har ju varit mitt liv och jag har inte kunskap om så mycket annat än fotboll. Den första månaden kändes som semester, men nu, när ligorna har kommit igång, tänker jag på det mer och mer. Funkar den italienska ligan utan mig? Ibland tänker jag att jag hade kunnat hålla på lite till, men familjen är viktigast. Ungarna mår bra. Vi har det bra här.

Hyllar italienska livet

Du tillbringade flera år i Italien. Vad saknar du mest därifrån?

- Allt, precis allt. Hade jag inte haft skogen vet jag inte om jag hade flyttat tillbaka. Italienare har en skön syn på livet, eller snarare rätt syn på livet. De stressar inte så mycket utan vet att det finns en morgondag.

Klas Ingesson har också en morgondag. Handlar den inte om jakt, handlar den om jakt. Ja, den från landets klubbdirektörer som vill se den tunge mittfältaren i sitt lag. Elfsborg, Göteborg, Norrköping och två andra klubbar i allsvenskan har en jägare i kikarsiktet - och alla vill veta vem han väljer.

- Det har varit ett jäkla liv. Jag har slutat svara om telefonen visar okänt nummer. Men samtidigt är det skönt att det finns ett intresse. Jag har ju varit i frontlinjen och blivit van att bli uppassad. Uppmärksamheten blir som en drog.

Vad vill du göra i framtiden?

- Det här är rätt så bra, säger han och klappar om Molly. Det fina är att det finns flera generationer i jaktlaget. Den äldste är lite över 70 år. Min äldste grabb, som brukar följa med ibland, är bara sju.

Fotbollen, då?

- Marseille har fortfarande rätten till mig, så det är de som bestämmer. Vi ska ta ett snack efter jul.

Hur stor är chansen att vi får se dig i allsvenskan nästa år?

- Det beror på motivationen. Det känns inte som att jag är slut. Men ska jag spela vill jag verkligen tillföra laget något. Det viktigaste är att jag känner att jag orkar satsa ett år till. I dag känns det inte så, men det kan komma i en annan sits.

Vad saknar du mest från fotbollen?

- Snacket i omklädningsrummet och spänningen att gå in på planen inför 40 000-50 000 åskådare. När jag spelade var det ett arbete. Nu, när det är över, tänker man på sådant där.

Hur håller du igång fysiskt?

- Jag går i skogen, men det är också allt. Jag tar det medvetet ganska lugnt. Jag tror att jag behöver det. Förra säsongen hade jag kroniskt ont i ljumskarna.

Kan du tänka dig någon annan roll inom fotbollen?

- Ja, men inte som tränare. Jag vet ju hur det är. Elva spelare tycker att det är skitkul, men sedan har du elva som gnäller.

Klas Ingesson rättar till mössan, hoppar in i jeepen och försvinner längs bilskogsvägen.

Snart laddar han om igen.

Kanske i allsvenskan.

Definitivt i skogen.

Har varit proffs i sju klubbar

Stefan Holm

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.