”Vi kanske har för bra självförtroende, men...”

FOTBOLL

AFC avfärdades med 3-0.

Nu väntar Europa League – och ytterligare skrällar?

– Vi kanske har för bra självförtroende, men... vi tror att vi kommer gå vidare från gruppen, säger Östersunds Brwa Nouri och skrattar.

Östersund har på kort tid seglat upp som en av Sveriges absolut mest populära föreningar. Publiken tjusas av fotbollen, filosofin, de många sociala projekten och – framför allt – de episka framgångarna i Europaspelet. Sportbladets statistik visar att Östersund gång på gång ett av de lagen som läsarna är mest intresserade av.

Inte glamoröst, men tufft

Efter krossen av AFC Eskilstuna (3–0) fortsätter nu jämtarnas äventyr ute på kontinenten. På torsdag inleder ÖFK Europa League-gruppspelet med en bortamatch mot oglamorösa men tuffa FK Zorja Luhansk från Ukraina.

– De är kanske inte lika spännande namnmässigt som Paok och Galatasaray (som ÖFK slog ut i kvalet) eller Athletic Bilbao och Hertha Berlin (som de också möter i gruppspelet), men deras kapacitet är hög, säger lagkaptenen Brwa Nouri och drar ett exempel:

– De mötte Manchester United förra året och torskade bara med 1-0. Det säger ganska mycket. De är vana vid den här nivån, det är inte vi. Så vi kommer inte gå i fällan och underskatta någon, som de andra lagen gjort mot oss, utan vara sjukt taggade.

”Det största som någonsin hänt”

Vad betyder det för er att gå in i gruppspelet?

– Det är det största någonsin som hänt mig. Jag tror att för var och en av oss, och hela klubben, så kommer vi älska det här.

”Vi kommer ta oss vidare”

Laget har inte pratat om några målsättningar, men Nouri är inte typen som är feg. Han tror att Östersund har mycket goda chanser i gruppspelet.

– Vi kanske har för bra självförtroende, men... vi tror att vi kommer gå vidare från gruppen. Samtidigt vet vi att vi är lägst rankade i gruppen och att allt talar emot oss. Men så har det varit hela kvalet. Vi tror på oss själva och vet att vi kan göra bra resultat. Men vet du vad vi verkligen ska göra?

Vad?

– Vi ska njuta av det här.

Foto: Robert Henriksson/TT NYHETSBYRÅN
FAKTA

Plusbetyg

Ken Sema, m, ÖFK
Dominant på sin kant och skapade mängder av lägen

Saman Ghoddos, a, ÖFK
Hoppar in och är... överlägsen.

Johan Bertilsson, a, ÖFK

Skapade mängder, brände massor – men till slut kom poängen

Tom Pettersson, b/m, ÖFK

Flexibel i positionerna och få misstag

Alireza Haghihighi, målvakt, AFC

Som vanligt en jätte i målet. Ett av årets bästa nyförvärv sett till vad han kostade

Domare: Johan Hamlin, Bro ++++

Matchen

Disciplinerat, tålmodigt och enormt kreativt. Östersunds passningsspel var precis rätt melodi för att nysta upp AFC Eskilstunas baktunga defensiv. Nykomlingarna, som var obesegrade i tre raka matcher inför fajten på Jämtkraft Arena, stack upp i ett par fina kontringar före paus, men mer var det inte.
ÖFK vann välförtjänt och går in Europa League-gruppspelet med en fin känsla i laget.

Jury: Per Bohman

FAKTA

Här är lagen som ÖFK möter i Europa League

FK Zorja Luhansk, Ukraina.

Grundad: 1923

Tränare: Yuri Vernydub

Lagkapten: Mykyta Kamenyuka

Kännetecken: En slags fattigmansversion av Sjachtar Donetsk. En hård kärna av ukrainare tillsammans med tre-fyra brasilianska spetsspelare. Eller det är väl tanken, alla sydamerikaner platsar nämligen inte. Har inlett ligasäsongen relativt svagt.

Herta Berlin, Tyskland

Grundad: 1892

Tränare: Pál Dárdai

Lagkapen: Vedad Ibisevic

Kännetecken: Inledde förra säsongen starkt ledda av veteranbosniern Vedad Ibisevic. Slutskedet av våret var emellertid fiaskoartat men Hertha slutade till sist sexa i tabellen. Har välbehövligt förstärkt offensiven ytterligare sedan dess och kan bli att räkna med i Bundesliga.

Athletic Bilbao, Spanien

Grundad: 1898

Tränare: José Ángel Ziganda

Lagkapten: Markel Susaeta

Kännetecken: Inte riktigt ett lika stort poplag som under Bielsa-åren, men Bilbao står sig fortfarande starkt. Fortsätter med den beundransvärda linjen att bara spela baskiska spelare och gör det bra. Fortsatt relativt stabila i ligan, men var en besvikelse i förra årets Europaspel där de åkte ut direkt efter gruppspelet. Bättre nu?