Systemet totalsågas: ”Det är oacceptabelt”

Betalade 20 miljoner – kunde inte användas

Videogranskning under Juventus match.
Videogranskning under Juventus match.

Införandet av videodomare kostade ligorna miljontals kronor.

Resultatet? I Italien blev ett domslut totalt fel – och i Bundesliga fungerade inte tekniken överhuvudtaget.

”Det är oacceptabelt”, skriver tyska fotbollsorganet DFL.

En av fotbollsvärldens hetaste debatter just nu handlar om införandet av videodomare (VAR).

Inför den här säsongen införde både Bundesliga och Serie A – till en totalkostnad på drygt 20 miljoner kronor – det nya systemet för att underlätta för domarna.

– Alla signaler är positiva och vi ska vara klara till början av säsongen, sa italienska fotbollsförbundets ordförande Carlo Tavecchio.

Dömde bort regelrätt mål

Domen efter premiärhelgen?

Allt annat än fläckfritt.

I Serie A rasar Torino efter att laget fått ett regelrätt 2–1-mål bortdömt då domarna inte uppfattade att passningen till en offsidestående Andrea Belotti kom från en Bolognaspelare.

När huvuddomaren Davide Massa sedan blåste av spelet slog han ut videodomarnas möjlighet att gripa in.

– De dömde bort ett helt giltigt mål. Alla på arenan kunde se att det var Mattia Destro som passade tillbaka och inte Tomas Rincon. Faktum är att ingen av Bolognas spelare klagade på att det var offside, säger Torinotränaren Sinisa Mihajlovic till Sky Sport Italia.

”Det är oacceptabelt”

Än större problem var det i Bundesliga.

Tyska ligaorganisationen DFL bekräftar att tekniken överhuvudtaget inte fungerade i tre av nio matcher.

På grund av tekniska problem kunde inte systemet användas i mötet Hamburg–Augsburg och endast sporadisk kontakt fanns mellan VAR-bussen och huvuddomaren i mötet Hertha Berlin–Hoffenheim

”Den tänkta hjälplinjen för att hjälpa till vid offside-situationer fungerade inte i någon av dessa matcher. Den här situationen är oacceptabel för DFL”, skriver ligaorganisationen i ett uttalande.

Terrible quality but, Torino were robbed a goal today. This was called as offside when it clearly came off of Matti… https://t.co/Jp0YyzEuA0
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.