Damlandslaget i fotboll

Svenska vapnet inför OS: ”Ger oss väldiga fördelar”

Av: 

Anna Rydén

Makoto Asahara

FOTBOLL

Den svenska trebackslinjen stod stark mot regerande världsmästarna USA.

Det ger Sverige ytterligare ett vapen inför OS.

– Det är en otrolig stryka vi har, säger försvarsgeneralen Linda Sembrant.

Träningslandskampen mot USA slutade 1–1 efter en tveksamt dömd straff för amerikanskorna i matchens slutskede, men insatsen gav mersmak. Förbundskapten Peter Gerhardsson valde att gå tillbaka till trebackslinje när Sverige matchade mot tuffaste möjliga motstånd.

– Det ger oss väldigt stora fördelar tycker jag. Otroligt bra att vi kan skifta, det gör det svårare för motståndarna att läsa var vi ska göra. Det är en otrolig stryka vi har, säger Linda Sembrant.

Trebackslinje är något som Sverige har testat förr. För Gerhardsson var det viktigt att få testa det mot den här typen av motstånd för att kunna ha det som alternativ när matcherna duggar tätt under ett OS.

– Vi behöver lite olika sätt att hantera matchbilderna. Det här sättet hade vi med oss till VM 2019 men det blev inte riktigt så där, säger Gerhardsson.

Lindahl hyllade hemifrån

Målvakten Hedvig Lindahl, som inte är med på samlingen på grund av corona, var imponerad av det hon såg. Så imponerad att hon gick ut på sociala medier och höll med om att den här upplagan av det svenska landslaget är bland det bästa hon har sett.

– Jag kan hålla med, vi har vuxit otroligt senaste åren. Tagit stora steg, framförallt anfallsmässigt. Vi skapar väldigt mycket och jag tycker att visar vi det mer och mer mot de stora länderna, säger Sembrant.

Linda Sembrant: ”Jag tycker att visar vi det mer och mer mot de stora länderna”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Lovar ännu mer förbättring

Nilla Fischer, som var tillbaka i den svenska startelvan i och med valet av trebackslinje. håller med. Även om hon och backkollegan Magdalena Eriksson är tydliga med att det finns en hel del som de kan fila på inför Tokyo.

– Vi får väl titta på matchen igen och se om vi håller med Hedvig eller inte, men det är klart det är absolut en bra prestation. Det ska vi ta med oss men det finns verkligen saker att utveckla och jag tycker att vi är inte bättre än vår senaste match eller vår senaste träning. Vi ska vara ännu bättre på OS, lovar Fischer. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Damlandslaget i fotboll

LÄS VIDARE

Lina Hurtig hyllas efter målet mot USA: ”Spetskvalitet”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Linda Sembrant

Nilla Fischer