EM i fotboll 2021

Uppgifter: Sveriges EM-matcher kan flyttas till London

Av: 

Simon Norberg

Jonathan Nilsson

Här, på Aviva Stadium i Dublin, är tanken att Sverige ska spela två av sina EM-matcher i sommar. Men nu kan irländarna bli av med sitt värdskap.

Här, på Aviva Stadium i Dublin, är tanken att Sverige ska spela två av sina EM-matcher i sommar. Men nu kan irländarna bli av med sitt värdskap.

Foto: Julian Finney / Getty Images Europe

FOTBOLL

I dagsläget har Sverige två EM-matcher i Dublin och dessutom sin bas på plats i huvudstaden.

Men med bara månader kvar innan mästerskapet kan irländarna tappa sin roll som värdnation.

”Vi kan inte garantera antal åskådare för de matcherna som ska spelas i Dublin”, skriver det irländska förbundet i ett uttalande.

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har coronapandemin till trots varit tydliga med att de vill se tolv värdstäder till sommarens Europamästerskap.

I dagsläget är tanken att man ska ställas mot Spanien i Bilbao den 14 juni, för att sedan möta Slovakien, den 18 juni, och Polen, den 23 juni, i Dublin.

Men med bara månader kvar till turneringen, där Sverige deltar, drar igång kan Blågult få ny spelort.

Kan inte garantera publik

Enligt Tuttomercatoweb kan Dublin komma att hoppa av som värdstad. Irland har haft stora bekymmer med att få ordning på smittspridningen och kan i dagsläget inte garantera publik på matcherna under mästerskapet, något Uefa ser som vitalt. AP har tidigare berättat att det europeiska fotbollsförbundet vill se en 25 procentig beläggning på arenorna under EM.

Under onsdagen meddelade det irländska fotbollsförbundet att de inte kan garantera något publikantal. De skriver även att de kommer att fortsätta att diskutera frågan med Uefa.

”Finns ingen information utöver de 12 värdstäderna. UEFA:s ExCo har möte 19 april och då får vi besked om antal åskådare på respektive arena” skriver Karl–Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet och förste vicepresident i Uefa, till Sportbladet.

Kan kliva in istället

Tuttomercatoweb rapporterar att London, som redan står som värd, driver på för att ta fler matcher under mästerskapet och planen är att kliva in istället för Dublin.

Tidigare under tisdagen meddelade Skottlands försteminister Nicola Sturgeon att de kommer tillåta publik på EM i sommar. Italien verkar också öppna upp för den möjligheten. Detta enligt ANSA, som Get Italian Football hänvisar till, som rapporterar att den italienska regeringen gett grönt ljus.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

EM i fotboll 2021

LÄS VIDARE

EM i fotboll 2021: Grupper · Spelschema · Datum · Tv-tider

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Fotbolls-EM

Fotboll

Herrlandslaget i fotboll