Mittfältaren tveksam kring den taktiska förändringen

Publicerad 2020-12-09

GÖTEBORG. Taktiken gav Göteborg en drömstart.

Hade mittfältaren Vilde Böe Risa fått välja hade laget fortsatt med en hög press mot Manchester City.

– Personligen tycker jag att vi lyckas bättre när vi går med tre däruppe, säger hon.

Taktiken från start var lika kristallklar som kylan i Göteborg, staden som huserar finalen i Champions League till våren. Tränaren Jörgen Ericson hade dagen inför mötet med landslagstunga Manchester City pekat på svagheten: Citys önskan om att ständigt spela från målvakt till de brett placerade mittbackarna Alex Greenwood och Stephanie Houghton var kartlagd.

Initialt var det ett lyckat drag av Kopparbergs/Göteborg. Anfallarna och en av mittfältarna eller en wingback satte hög press, säckade in de brittiska försvararna, fick dem felvända och stressade fram misstag när de skulle söka passningen mot innermittfältet eller tillbakaspel.

Så vann Göteborg ett inkast högt upp på offensiv planhalva vilket skapade möjligheten till det tidiga ledningsmålet.

”Vågar inte kliva riktigt”

Det fanns fler tillfällen i första halvlek som taktiken var gynnsam, men efterhand sjönk hemmalaget lägre.

Efter paus balanserade lagledningen om laget och den förändringen gav Manchester City ännu större ytor mot en nykomponerad backlinje.

Efter förlusten, 1–2, i Champions Leaguemötet var mittfältaren Vilde Böe Risa fundersam.

– De ville spela oavsett hur högt vi stod. Var vi inne i straffområdet ville de ändå spela. De blev stressade och var inte förberedda på att vi skulle pressa så högt, säger hon och konstaterar att balansen fungerade bäst med en trebackslinje och inte fyra försvarare.

– Vi får inte riktigt den höga pressen då. Vi vågar inte kliva riktigt.  Vi lyckades bättre i första, men sen förstod de hur de skulle spela sig ut oss när vi går med tre och då blev vi sårbara med Kullberg (Emma, mittback) ensam mot en forward. Men jag tror ändå vi kan lyckas med tre där uppe i pressen, säger hon och fortsätter:

”Fick jaga väldigt mycket”

– Det enda de vill är att komma åt spelaren i mitten, den centrala djupa (Walsh på mittfältet). Man såg på mittbackarna att det letade efter henne hela tiden. I första när de inte fick spela in henne där så hade de lite mer problem än i andra när de fick styra in den där hela tiden. Personligen tyckte jag att det var bättre i första, sen förstod jag att de (tränarna) ville ändra för vi var inte bra i starten av andra halvlek.

Tränaren Mats Gren sa efter förlusten att valet av balans inte var givet:

– Frågan var om vi skulle ligga kvar med tre där bak eller spela med fyra. Så länge vi orkade sätta press på dom fungerade det bra, men direkt när vi inte orkade sätta press på deras bollhållare blev det jobbigt att ha tre där bak. Vi fick jaga väldigt mycket, säger tränaren Mats Gren.

Följ ämnen i artikeln