Mejla

Simon Bank

Bank: Varenda jävel måste göra jobbet

FOTBOLL

GÖTEBORG. Två spanska coronafall där, två svenska fall här. Mitt i kaoset står Janne Andersson och söker efter ordning och reda.

Gissa vad han hittade:

Sebastian Larsson. Marcus Berg.

Negativa testresultat, det är positivt. Reservbubbla. Inkubationstid. Trupp-deadline.

Förbundskaptenen klev in i ett tält på Hising Island, tog av sig munskyddet och tröttnade snabbt på sig själv.

– Jag låter som Anders Tegnell, suckade han.

Sverige har en landslagstränare som upplever det som ett angrepp på den egna personen om en av hans tuschpennor inte ligger vinkelrät mot bordskanten, och nu har han fått ägna ett par dygn åt att orientera sig i en värld som styrs av huruvida 21-åringar går på familjemiddagar eller inte. Då var då och nu är PCR-test. Han gillar det inte alls.

Det finns en hel del som är intressant med att ägna sig åt covid-diskussioner istället för fotboll.

I den moralfilosofiska frågan om spelare och vaccinköer är jag pragmatisk: det hade varit värdefullt om spelarna fick vip-pass i kön. Inte bara för att de ska spela EM, utan för att det hade varit bästa möjliga sätt att kampanja för vaccination. Landslagsstjärnor är, så att säga, förebilder som når bredare folklager än affischer med Pernilla Wahlgren och Christer Fuglesang.

Dos-dos

I frågan om det var rätt eller fel att ge landslagsspelarna ett par dagar ledigt inför EM… är jag väl mest överraskad över alla tyckare som kände så starkt att det var idioti, men som liksom väntade med att berätta det tills spelare råkade bli smittade.

Det är som det är. Sveriges senaste minnesvärda EM byggdes runt due-due mot Italien, den här EM-sommaren har hittills börjat med två covidfall i Sverige och två i Spanien: Dos-dos.

På torsdagens presskonferens svarade Sebastian Larsson (han lät verkligen som en lagkapten, smart och tydlig) och Marcus Berg på frågor, mediestrategins svar på 4–4–2 med zonförsvar. Larsson berättade om hur tajt och nära landslagstruppen är, innan han fick en fråga om hur spelarnas vardag ser ut:

– Om man pratar så gör man det på behörigt avstånd. Munskydden är på konstant. Så är det. Det finns inte så mycket att säga.

Passion – men med förnuft. Vi var fyra dagar ifrån en EM-premiär mot Spanien i Spanien, men det är som att man är på väg att glömma bort att det ska spelas fotboll också.

Och när den spelas förstår jag verkligen om landslaget lutar sig mot det här:

Sebastian Larsson, 35, AIK.

Marcus Berg, 34, IFK Göteborg.

Av de fem anfallsalternativ (inklusive Dejan Kulusevski) är Berg det i fullkomlig särklass minst intressanta eller spännande. Han är en Volvo bland Lamborghinis och Ferraris. Ungefär samma gäller för Sebastian Larsson ett steg bak i planen. Vill man ha intressant och spännande på La Cartuja på måndag så väljer man annat. Men om man vill ha poäng? Om man vill slå mot Spaniens brister och minimera deras styrkor?

– Vi kan ligga kompakt, förhoppningsvis utnyttja de chanser vi får att ställa om. Vi vet att varenda jävel kommer att göra jobbet, sa Berg.

– När vi möter så tufft motstånd kommer det att bli mycket spring.

Det är inte särskilt svårt att landa i en analys av hur EM-premiären kommer att se ut, med all sannolikhet kommer den att se ut som matcher ser ut när Spanien spelar under Luis Enrique. Två mittbackar som glider isär, två ytterbackar som trycker upp, anfall från målvakt och vidare från spelyta till spelyta, tills den slutar med en belägring runt motståndarens straffområde.

Spaniens försvarsidé hänger ihop med deras anfallsspel, när de tappar boll har de fyra spelare i samma yta som bollförlusten och pressar direkt. För ett lag som Sverige är vägen ur den fällan en tidig, längre boll uppåt.

Märkligt, märkvärdigt EM

I det spelet – backa in i en back, få frispark, få ett huvud, en fot, ett knä på bollen – finns en svensk anfallare som är överlägsen de andra.

En Volvo.

När Marcus Berg fick en fråga om vilken musik han brukar lyssna på inför matcher så avslöjade han att det finns en låt som alltid återkommer: Petter och Madi Banjas ”Toppen av ett berg”. Jag tyckte det var både fint och talande.

Så jag springer tills benen, de viker sig
Och jag känner elden i mig
Jag finns där om kraften skriker nej
Låt den aldrig bryta dig
Ge mig dina skor så spring-spring-springer jag
Om jag inte orkar – kryper in i mål
Ge mig lite eld, eld, eld så brinner jag
Se den där glöden kommer inifrån

Det kommer att bli ett märkligt, märkvärdigt EM, Sverige hoppas att det blir ett långt EM och vi alla hoppas att det blir ett EM som styrs av spelare och strategier snarare än av PCR-tester. Mycket kommer att vara i grunden annorlunda, men en del kommer att vara ungefär som det alltid varit.

Sverige mot Spanien på måndag, varenda jävel måste göra jobbet. Intressant är för andra kvällar.

Allt om fotbolls-EM 2021

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Av: 

Simon Bank

Publisert:

LÄS VIDARE

Avslöjar: Sveriges startelva mot Spanien

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Herrlandslaget i fotboll

Janne Andersson

Dejan Kulusevski

Marcus Berg

Sebastian Larsson

Luis Enrique