OBOS Damallsvenskan i fotboll

AVSLÖJAR: Stor spricka i svensk damfotboll

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Fördelningen av covidstödet till damfotbollsklubbarna gav ett ramaskri i somras.

Häromdagen var det dags för en ny utbetalning – då användes samma modell igen.

– Jag är sagolikt upprörd. Statliga medel har hanterats som pengar i ett sällskapsspel, säger Mallbackens ordförande Ola Mill.

I torsdags offentliggjorde Svenska Fotbollförbundet tilläggsutbetalningarna av det statliga kompensationsstödet för covid-19 för år 2020 inom elitfotbollen på herr- och damsidan.

På herrsidan får Malmö FF mest, sju gånger mer än Varbergs Bois.

På damsidan får AIK – som spelade i elitettan i fjol den högsta kompensationen – 28 gånger mer än Växjö DFF i damallsvenskan.

Växjö DFF vill inte kommentera fördelningen utan hänvisar till att man inom klubben ska hålla ett styrelsemöte i början av nästa vecka.

Sportbladet kan efter samtal med ett stort antal personer och klubbar avslöja att den nya – och återigen mycket kontroversiella fördelningsmodellen – skapat en rejäl spricka inom svensk damfotboll.

Mycket stora skillnader

Orsaken är de stora skillnader mellan klubbarna som uppstått (se faktaruta), där främst ersättningen till AIK sticker ut men också att samma kraftigt ifrågasatta metod att fördela pengarna användes igen.

På damsidan får klubbarna en ersättning utifrån föreningarnas egenberäknade publikbortfall under våren 2020.

Grunden till AIK:s höga kompensation är att Solnaklubben menar att man gått miste om stora intäkter vid den jubileumsmatch man hade tänkt spela på Friends mot elitettankollegan BP och som skulle ha lockat 20 000 betalande åskådare.

– Det finns ett antal föreningar som klart och tydligt överskattat sina publikintäkter, säger Jan-Henrik Troedsson, ekonomiansvarig dam och ungdom, Djurgården.

– Det är flera som fått rena sagoslotten godkända och bedömda, säger Ola Mill, ordförande i Mallbacken. Vi i Mallbacken har inte blivit särskilt förfördelade men fördelningen är djupt orättvis mot flera andra föreningar. De har blivit bestulna.

Mallbacken

Damklubbarna fick chansen att förändra hur fördelningen av den statliga covidersättningen skulle ske via egna intresseorganistionen, EFD, Elitfotboll Dam.

Förra fredagen mejlade EFD ut till samtliga 26 medlemsklubbar och ställde frågan om den nya fördelningen av statlig covidersättning skulle ske på samma (och omdebatterade) sätt som i somras eller om man skulle tillsätta en grupp som som skulle se över en annan fördelningsmodell.

Klubbarna hade tills i tisdags på sig att svara.

10 av 26 svarade

Enligt Sportbladets uppgifter, som bekräftas av ett flertal källor, svarade bara tio av 26 klubbar. Sex ställde sig bakom den tidigare modellen, fyra ville utreda.

– Det är orimligt att komma med en så viktig fråga på det sättet, via mejl, mitt upp i damfotbollens premiärhelg, säger en klubbledare som vill vara anonym. Vi har inte resurserna att hinna svara på allt.

Flera klubbledare menar att EFD stressades av att Svenska Fotbollförbundet ville ha in ett snabbt svar. Bara två dagar efter omröstningen inom damfotbollen offentliggjorde SvFF fördelningen av stödpengarna.

– EFD borde gjort som SEF på herrsidan och kallat till ett digitalt möte direkt, oavsett om det hade blivit på en lördagskväll, säger Djurgårdens Jan-Henrik Troedsson.

När fördelningen av pengarna offentliggjordes i torsdags hörde dessutom fler klubbar av sig till EFD och i olika mejltrådar, men efter röstningsdeadline, och hade starka synpunkter.

Ola Mill

– Jag kände att jag fick nog i torsdags. Vi visste ju om att pengarna blev snedfördelade första gången, kunde ha rättat till det, men valde att fördela enligt den här helt galna modellen igen, säger Ola Mill. Enligt mig råder det ingen tvekan om att en majoritet inte vill ha det på det här sättet igen.

Enligt Sportbladets källor går klubbar som Mallbacken, Sandviken, BP. Djurgården, Eskilstuna och Växjö i bräschen för den starka kritiken.

AIK och Hammarby tillhör tungviktarna som tycker att fördelningsmodellen som använts är okej.

”Positivt – får 100 procent”

EFD:s ordförande Annika Grälls skriver i ett SMS till Sportbladet:

– Det är positivt att damklubbarna erhåller 100 procent av sökta medel kopplat till intäktsbortfall för covid-19, utifrån beslut av förbundsstyrelsen (SvFF).

– RF och SvFF hanterar support, ansökningar och granskningar. EFD ställde frågan till klubbarna om fördelning som beredning till SvFF och önskade svar senast i tisdag. Därefter rapporterades svaren in till SvFF, säger Gräll.

Borde EFD:s styrelse fattat ett annat beslut själva när det funnits så hård kritik mot fördelningsmodellen och när så få svarade?

– Frågan ställdes till samtliga föreningar i fredags och utifrån det fick vi ett svar, även om det inte var från samtliga. Det vore ett märkligt förfarande att EFD:s styrelse sen skulle överpröva det svar som vi fick, säger Annika Gräll.

Ola Mill, Mallbacken:

– EFD gör mycket bra för damfotbollen, men på den här punkten duger det inte. När det är så få som svarar att fördelningen är acceptabel så borde EFD-ledningen sökt ett mandat att få göra om i stället för att använda den här idiotfördelningen av pengarna en gång till.

– Det här är en skamfläck som inte Vanish får bort, säger Mill.

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay


Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: De 20 bästa värvningarna i damallsvenskan

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Elitettan

AIK Fotboll dam

Djurgårdens IF Fotboll

Mallbackens IF

Växjö DFF

Eskilstuna United DFF