Billborn om Kacaniklics taktikåsikter: ”Blir rubriker”

Alexander Kacaniklic ifrågasatte Stefan Billborns taktik i derbyförlusten mot AIK.

Något som följdes av en kopp kaffe och ett meningsutbyte i klubbhuset dagen efter.

Och därmed var det utagerat – tycker de båda.

– Vi har en jättebra relation och för mig är det utagerat, säger Billborn.

Det var efter derbyförlusten mot AIK som Alexander Kacaniklic tydligt kritiserade sin tränares taktik när han intervjuades efter matchen.

– Vi är helt fel ute i vad vi gör, sade Kacaniklic bland annat.

En episod som både Kacaniklic och Stefan Billborn menar är lagd till handlingarna inför stundande derby mot Djurgården.

– Det klart. Jag var besviken att förlora med 0–3. Det kunde alla se. Men det är inga problem mellan mig och Stefan, vi har bra stämning. Dagen efter tog vi en kaffe och snackade. Inte för mycket skratt då vi ändå förlorat, säger Kacaniklic, som uppskattar att han vistas i en fotbollsmiljö där det är högt i tak och åsikter för yttras.

– Jag tycker det är bra. Jag tycker inte det var något speciellt efter matchen. Mer att ni (den samlade journalistkåren) fick lite tändvätska. Ni gillar ju det.

”Allt är inte guld och gröna skogar”

Stefan Billborn menar också att händelsen efter AIK-matchen är i det förflutna och utagerad. Men...

– Jag är lite fascinerad måste jag säga över just den situationen. Dels över hur man som spelare kan tro att ett allsvenskt fotbollslag har en taktik som går ut på att man ska spela tre mot tre utanför och i eget straffområde. Jag är lika förvånad att journalister som intervjuar fotbollstränare kan tro att ett allsvenskt lag har en taktik. Det är väl därifrån man får ta det. Det blir ju rubriker, säger Hammarbytränaren, som är tydlig med att han inte uppskattade sin spelares öppna kritik i efterdyningarna av 0–3-förlusten.

– Det finns en besvikelse också att man inte startar. Där tror jag det finns en förståelse i det valda spelsättet att han inte kan spela in sina styrkor lika mycket som om vi spelar med tre forwards. Alexander Kacaniklic är en fantastisk fotbollsspelare men han är ingen wingbacktyp som springer hundra meter upp och ner... Han själv känner: ”Ouff, ska vi spela så här nu? Det känns inte bra”. Han blir utanför ekvationen.

Billborn fortsätter:

– I en elitmiljö är inte allt guld och gröna skogar. Vi har en jättebra relation och för mig är det utagerat. Så klart vi hade ett snack i gruppen om hur sådant här kan spridas, tolkas och vridas. Men ni journalister ska ju göra ert jobb också och det ska man ha respekt för. Då kanske man måste vara lite smart hur man uttrycker sig. Särskilt när man är väldigt besviken. Det måste man tänka på.

”Finns något positivt i det”

Hammarbytränaren klargör dock att meningsutbytet inte påverkar deras arbetsrelation.

– Det gör ingen skillnad i vår relation. Jag säger till honom om att det här är inte ok och sen är det klart. Jag tror det kan komma något positivt ur det. Han startade ju matchen efter. Bara det borde vara en signal att det inte är någon beef mellan oss. Positivt att det finns besvikelse hos spelare som inte får spela också, kan jag tycka.

Ni har ju ganska högt i tak allmänt i spelartruppen. Kan den här historien vara en effekt av det?

– Det tror jag. Viktigt att spelare får komma med synpunkter, frågor och gärna ifrågasätta också. För det driver deras taktiska medvetande. Jag tror inte på det att man står och pekar på att det bara finns ett enda sätt. Det finns något positivt i det. Jag uppmuntrar det. Men jag uppmuntrar inte att göra det i ren besvikelse efter ett derby. Det blir en besvikelse hos egna fansen också, “håller de inte ihop” typ. Det blir besvikelse över förlusten... Det är inget bra. Men nu är det hur lugnt som helst. Det var det på eftermiddagen efter derbyt också.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.