Advokaten efter beslutet: ”Förvånad”

Gårdagens besked om den nedlagda utredningen kring polisens agerande efter ett derby i Solna hösten 2021 kritiseras nu av advokaten Marcus Lodin.

Polisens förtroende bland supportrar riskerar att minska ytterligare, tror han.

– Det finns en vedertagen bild om att poliser aldrig fälls oavsett vad de gör, och tyvärr späs den på av sådana här beslut, säger Lodin.

I går meddelade särskilda åklagarkammaren i Stockholm, via chefsåklagare Marianne Nordström, att utredningen om misstänkt tjänstefel i samband med en derbymatch i Solna hösten 2021 var nedlagd.

I misshandelsfallet ansågs polisen ha haft rätt att försvara sig, så kallat nödvärn, både i situationen nere vid rulltrappan och vid dörrarna mot perrongen. När det gäller polisens agerande i tjänstefelsärendet var det av sådan karaktär att mängden våld ansågs vara befogat och på rätt sida lagen.

Advokaten Marcus Lodin var den som låg bakom anmälan till Justitieombudsmannen (JO). Han delar inte åklagarens bedömning av flera skäl.

”Undergräver förtroendet för polisen”

– Först och främst är jag förvånad över utfallet. När det rör misshandeln har man kommit fram till att det är en nödvärnssituation nere vid rulltrappan, vilket jag kan köpa, men vid dörrarna men vid dörrarna mot perrongen påstår åklagaren att våldet är nödvändigt i förhållande till situationen, så kallad nödvärnsexcess på juridisk svenska. Jag har svårt att se här att polisen, som är tränade för sådana här situationer, ska anses ha haft rätt att begå mer våld än vad nödvärnsreglerna ger utrymme för. Jag anser inte att polisen är utsatt, utan har säckat in de nedlugnade supportrarna från båda hållen, säger Lodin och konstaterar:

– När det gäller tjänstefelsdelen konstaterar åklagaren att det poliserna har gjort är fel, men inte ”tillräckligt” fel. Jag delar inte den bedömningen.

Vad ger det här beslutet för konsekvenser?

– Tråkigt nog ytterligare bara någonting som undergräver förtroendet för polisen. Det finns en vedertagen bild om att poliser aldrig fälls oavsett vad de gör, och tyvärr späs den på av sådana här saker.

Marcus Lodin är förvånad efter beslutet.
Marcus Lodin är förvånad efter beslutet.

Justitieombudsmannen har däremot inte avslutat ärendet, berättar Marcus Lodin.

– De avvaktar beslutet i förundersökningsfrågan. Eventuell framtida kritik från JO blir då tyvärr den enda följden av dessa händelser.

Personerna som utsatts eller lämnat andra vittnesmål, kommer de att ta ärendet vidare?

– Det har jag svårt att tro. Folk orkar helt enkelt inte, avslutar Marcus Lodin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ämnen i artikeln