Konflikt i Kanada – landslaget i strejk

Av: 

TT

Timmar innan avspark ställde Kanada in träningslandskampen mot Panama.

Spelarna gick ut i strejk och kräver nu ett bättre kollektivavtal.

”Det är dags att vi tar ställning för fotbollens framtid i Kanada”, skriver de i ett uttalande.

Spelarna i det kanadensiska herrfotbollslandslaget avvisade i torsdags ett kontraktsförslag från det kanadensiska fotbollsförbundet, vilket gjorde att landslaget valde att bojkotta söndagens träningslandskamp mot Panama.

Enligt landslagets uttalande har förbundet, efter ”onödigt långa förhandlingar”, kommit med ett för dåligt första erbjudande i torsdags.

Vill ha lika löner

Kanada fotbollspresident Nick Bontis
Kanada fotbollspresident Nick Bontis

”Kanadas fotbollsförbund väntade till kvällen den 2 juni för att presentera ett ålderdomligt erbjudande och generalsekreteraren och ordföranden gjorde sig tillgängliga först den 4 juni för att få kontakt med spelarna”, står det i spelarnas uttalande.

”På grund av det valde vi motvilligt att inte spela matchen mot Panama”.

Herrlandslaget kräver en bättre framtid för kanadensisk fotboll, bland annat att sponsorkontrakten ska ses över, lika lön mellan dam- och herrspelarna och de vill även få 40 procent av prispengarna som förbundet får i samband med VM i Qatar senare i år.

Spelarna hoppas att tvisten är löst innan Kanada möter Curaçao i Nations League på torsdag.

Svaret: Väldigt besvikna

Nick Bontis, ordförande i Kanadas fotbollsförbund, svarade senare på spelarnas strejk.

”Kanadas fotbollsförbund är väldigt besvikna över herrlandslagets beslut att vägra spela. Vi bryr oss om rättvisa och vi tycker att vi presenterade ett bra erbjudande till spelarna”, säger Bontis.

Tidigare i våras säkrade Kanada en plats i VM i Qatar senare i år, det var blott andra gången som herrlandslaget kvalificerade sig för ett världsmästerskap i fotboll. Första gången det hände var VM i Mexiko 1986, då slutade kanadensarna sist i gruppen bakom Sovjetunionen, Frankrike och Ungern.

I gruppspelet i Qatar ställs Kanada mot Belgien, Marocko och Kroatien.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.