Amanda Ilestedt om livet i Paris och stödet från pojkvännen

Uppdaterad 2022-06-21 | Publicerad 2022-06-20

PARIS. Paris – drömmarnas stad.

Fotbollsmässigt och privat.

När livet i PSG stormar, när utmaningarna på planen växer och titlar står på spel har Amanda Ilestedt ett bollplank i pojkvännen och fotbollstränaren Rainer Müller.

– Han ger mig ett stort stöd, säger landslagsbacken.

Ta ut ditt drömlag i nya EM-elvan 2022 – läs mer här!

På tre minuter uppfattar sinnet sju olika språk i konversationer mellan föräldrar, barn och förälskade par. Place du Trocadéro, med sin vackra vy av Eiffeltornet på andra sidan Seine, är välbesökt.

Världen har öppnat upp efter pandemin och turiststråken fylls av selfiefotograferande besökare. Amanda Ilestedt, 29, glider graciöst i mintgrönt nedför trappstegen som faller mot flodbanken. På andra sidan fontänerna hittar vi en ledig bänk.

Det är lite lugnare här, ett stenkast från myllret. Paris, drömmarnas stad.

Amanda Ilestedt har snabbt lärt sig att uppskatta närheten till minglet, stadens sevärdheter och restauranger. Hon är på ett lysande humör när vi ses och tar sig god tid för att dela med sig av sitt Paris.

– Jag har känslan av att det inte spelar någon till vilken restaurang man går, maten är jättegod oavsett. Jag tycker att det är roligt att testa på lite nytt och typiskt franskt. Så jag har provat grodor, sniglar, löksoppa och grejer. Det är helt okej.

Rainer Müller och Amanda Ilestedt.
Rainer Müller och Amanda Ilestedt.

Pojkvännen tränare i Österrike

Grodor eller sniglar, vad väljer du?

– Jag tror sniglar. Det är mycket vitlök. Det är egentligen kryddorna som smakar. Konsistensen är speciell.

Hur är det med franskan?

– Det är tufft. Det är ett helt nytt språk. Jag hade inte hört så mycket franska innan. Men jag börjar komma in i vad som sägs på träningarna och det är viktigast. Och jag tar franskalektioner.

Hon bor en bit utanför de centrala delarna av den franska huvudstaden, i närheten av damlagets träningsanläggning med sina fantastiska gräsmattor.

Amanda Ilestedt och pojkvännen Rainer Müller i folkmyllret på Place du Trocadéro i Paris där Eiffeltornet ligger ståtligt på andra sidan Seine.
Amanda Ilestedt och pojkvännen Rainer Müller i folkmyllret på Place du Trocadéro i Paris där Eiffeltornet ligger ståtligt på andra sidan Seine.

PLUS: Fagerlund: En EM-trupp med solskenshistoria


– Mitt område är lite lugnare. Jag som gillar natur uppskattar att ha det lite lugnare hemma. Där finns allt med små caféer, parker och skog och där trivs jag väldigt bra. Men jag har nära in hit till myllret.

Säsongen i Paris Saint German, Amanda Ilestedt flyttade till Paris och den franska ligan i höstas efter sin sejour i Bayern München, har varit lärorik, omtumlande och upplyftande. Sportsligt väger segern i cupfinalen tungt. I ligan blev det en andraplats efter Lyon, som också semifinalbesegrade PSG i Champions League.

I ett kollektiv med offensiv spets ledd av skyttedrottningen Marie-Antoinette Katoto har Amanda Ilestedt fått stort förtroende i defensiven.

– Jag är jätteglad för det förtroende och den speltid jag har fått. Jag har utvecklats, säger hon och fortsätter:

– I Tyskland var det väldigt fysiska tajta matcher, mycket kontringsspel. Här är det mer tekniskt, lite mer finness. Spelarna är kvickare och man litar lite mer på den individuella försvararen. Det var nytt för mig. Jag har väldigt mycket boll, det har varit roligt och utvecklande.

När vi talat en lång stund dyker Amanda Ilestedts pojkvän upp, han har letat parkering i den täta eftermiddagstrafiken. Rainer Müller är tränare för Wolfsberger i den österrikiska ligan som tagit slut och han hälsar på i Paris. Paret träffades under Amandas tid i Tyskland. Särbolivet har de vant sig vid, förståelsen är ömsesidig när båda satsar på sporten de älskar.

– Det går bra, vi hinner ses en del ändå, säger han med ett varmt leende.

Han kommer till Paris när tillfälle ges.

Har lång erfarenhet av spel i svenska landslaget. Nu suktar Amanda Ilestedt efter guld.
Har lång erfarenhet av spel i svenska landslaget. Nu suktar Amanda Ilestedt efter guld.
Amanda Ilestedt och pojkvännen Rainer Müller är särbos på olika orter men försöker ses i Paris när det späckade fotbollschemat tillåter.
Amanda Ilestedt och pojkvännen Rainer Müller är särbos på olika orter men försöker ses i Paris när det späckade fotbollschemat tillåter.
Amanda Ilestedt bor utanför Paris, men besöker ofta staden. ”Det är en romantisk stad med en fin omgivning”, säger hon.
Amanda Ilestedt bor utanför Paris, men besöker ofta staden. ”Det är en romantisk stad med en fin omgivning”, säger hon.
Amanda Ilestedt som barn.
Amanda Ilestedt som barn.

– Man längtar väldigt mycket förstås, men det går bra. Han stöttar mig och vet hur det är i det här speciella fotbollslivet. Det är mycket resor, man kan inte ta ledigt hur som helst och det har han en stor förståelse för. Han ger mig ett stort stöd, säger Amanda.

Får du coachtips också vid frukostbordet?

– Det får jag, men jag är inte alltid mottaglig...

Amanda ler hjärtligt och fortsätter:

– Han finns där om jag behöver det. Nu har han förstått att han inte kan snacka om allt direkt efter matcher som inte gått bra... i början var jag inte så mottaglig, det märkte han nog. Men ärligt, jag uppskattar det förstås!

Men säsongen har inte varit problemfri för PSG.

”Mer vanligt i herrsidan”

Det har stormat kring lagets franska mittfältare Kheira Hamraoui, som i höstas misshandlades av två maskerade män och i våras ska ha hamnat i bråk med  lagkamraten Sandy Baltimore. Dessutom , när vi ses i Paris i slutet av maj, har lagets tränare Didier Ollé-Nicolle precis stängts av då han - enligt klubbens hemsida – ska ha uppträtt opassande mot sina spelare.

Kheira Hamraoui, PSG:s mittfältare, har varit involverad i flera  inicidenter och bland annat utsatt för misshandel.
Kheira Hamraoui, PSG:s mittfältare, har varit involverad i flera inicidenter och bland annat utsatt för misshandel.

Amanda Ilestedt är, som vid alla tillfällen hon fått frågor om turbulensen, fåordig.

Hon har valt att stå på stadiga ben när det stormat, precis som hon gör på planen.

Vad kan du säga från ditt perspektiv?

– Jag kan inte gå in på detaljer men det har givetvis varit en händelserik säsong. Vi har hanterat det på bästa möjliga sätt och försökt fokusera på nästa match. Det har inte varit optimalt.

Har det påverkat er som grupp?

– Det har det, men jag tycker att vi fokuserat på det vi är här för att göra.

Tränare Didier Ollé-Nicolle är under utredning och Amanda vill inte kommentera händelserna mer än att påpeka:

– Jag har inte varit med om någonting i alla fall.

Hur har du hanterat allt som hänt och vad har du lärt dig?

– Det är situationer och händelser som man inte varit van vid, det kanske är saker som är mer vanliga på herrsidan i de stora klubbarna. Det har mest handlat om att fokusera på rätt saker, se till vad jag kan påverka.

Hur har du gjort det?

– Jag går all in på träningarna oavsett om det är med klubblaget eller landslaget. På så sätt har det inte varit jättesvårt att hålla fokus på rätt grejer. Jag läser inte mycket media i vanliga fall heller.

Kan händelserna svetsa er samman som lag?

– Oavsett vad som händer, som i detta fallet händelser som vi inte var beredda på, leder det till att man kommer varandra närmare.

Hon försöker personligen bidra med energi när hon är med laget. På planen är hon en pådrivare med sitt fysiska spel, som hon själv tror kommer från en barndomsmiljö med hockeykillar.

Att det skulle bli fotboll rådde det inga tvivel om.

Som 13-åring valde Amanda att börja spela med Karlskrona FF för att få spela i en större klubb. Barnfotbollen på Svarta Led i Sölveborg byttes mot en mer professionell miljö i en före detta allsvensk klubb som hade startat om i de lägre divisionerna.

– Det var en dröm och stort för mig att att få spela med spelare som spelat i allsvenskan och några av dem hade spelat i landslaget. De var stora förebilder för mig där och då. Jag åkte buss. Det var banarbete. Det tog sin lilla tid.

– Jag var där ungefär tre år, flera dagar i veckan. Jag kände att det var rätt steg att ta, det var en bra miljö för min del. Jag var målmedveten redan då, läxorna gjorde jag på bussen. Jag visste att jag ville bli fotbollsspelare, att jag ville spela i allsvenskan och i landslaget.


Amandas tre Paris-tips:

– Sacré-Cœur är en av mina favoritplatser. Man får en väldigt vacker utsikt över Paris när man är där uppe.

– Le Marais är också en favorit. Man kan välja mellan massa bra restauranger, där finns shopping. Där finns små gator där man bara kan sitta och titta på folk.

– Stämningen och den känslan som är kring Louvren gillar jag också. Det finns en park i närheten, det är ofta en skön stämning där. Folk spelar musik, en del dricker kaffe, det är barn som leker,  Man kan flytta stolar runt fontänen. 


Hyllningen till Peter Gerhardsson

Flytten till Rosengård 2009 blev ett naturligt steg och där stannade mittbacken i hela åtta år.

– Det var helt klart en annan status på damallsvenskan då. Det var i Sverige som alla utländska stjärnor ville spela. Marta, som blev utsedd till världens bästa spelare, spelade där. Ramona (Bachmann) spelade där, Mittag - alla stora stjärnor ville gå till Sverige, säger hon.

Med erfarenhet av spel i tyska ligan (Potsdam, Bayern München) och nu PSG är Amanda Ilestedt en av nyckelspelarna i det svenska landslaget.

Hon har varit med på hela förbundskapten Peter Gerhardssons blågula resa.

– Vårt spelsätt har ändrats mycket sedan Peter Gerhardsson tog över. Vi spelar på fler olika sätt nu. Vi är bra på kontringsspelet och det svenska försvarsspelet sitter. Men vi har blivit bättre på att spela och styra tempot i matcher.

Vad betyder Peter Gerhardsson för det här laget?

– Väldigt mycket. Han låter oss vara som vi är som personer. Han respekterade oss alla vara som vi är. Han har en fin förmåga att få ihop laget.

Efter en dryg timma på parkbänken reser vi oss för att ta en tur ner till paradgatan Champs-Élysées och PSG-shoppen. Rainer rattar lugnt bilen mot området.

På plats i butiken välkomnas vi med ett ursäktande om damtröjorna tagit slut.

Det lär vara läge att beställa fler kommande säsong.

PSG-fansen står bakom sitt damlag.

– Det är första klubben jag varit i som man har riktiga fans som hejar på både dam- och herrlaget. De brinner för laget och för klubben och är väldigt engagerade. Man märker verkligen när de är på arenan. Matcherna på Parc des Princes har varit magiska. Man har gåshud när man går ut på planen, säger Amanda Ilestedt.

Vad drömmer du om sportsligt?

– Jag drömmer om att få vinna titlar i klubblaget. Vinna ligan, vinna Champions League. Men också med landslaget, att få vinna det där guldet i mästerskap. Det lockar oerhört. Vi är sjukt hungriga för att ta det guldet nu.

Missa inte EM-bibeln – köp här till exklusivt pris!


Amanda Ilestedt om....

Vad är det bästa med livet som fotbollsproffs?

– Att få göra det jag älskar. Att spela fotboll på heltid.

Vad är det bästa med att bo i din storstad?

– Det bästa med att bo i Paris är att få möjlighet att testa restauranger, caféer och se fina byggnader. Det är en mysig atmosfärs i stan. Den är den här tyska kärleksatmosfären. Det är en romantisk stad med en fin omgivning.

Hur lyxigt är livet som fotbollsproffs i Europa jämfört med i damallsvenskan?

– Det finns helt andra förutsättningar både ekonomiskt och runtom än vad det finns i klubbarna hemma i Sverige.

Vad kör du för bil?

– Jag kör ingen lyxbil. Jag kör en Toyota. Exakt vilken modell är jag osäker på. Du ser. Corolla är det och den är bra!

Vad lägger du dina pengar på?

– Jag har nyligen blivit med stuga i Sverige i Småland och med lite skog därtill. Det är det dyraste jag har köpt. Det är mer ett ställe som jag och min kille kan komma till när vi är i Sverige. Där kan vi ta det lugnt. Jag älskar att vara ute i naturen. Det är en av de saker som jag saknar mest med Sverige. Frihetskänslan av att gå en promenad utan att träffa så mycket folk.

I Paris är det mycket folk hur upplever du det?

– Jag gillar stadspuls också, men gillar av att dra mig undan och njuta av naturen också. Det ger mig mycket energi.

Hur mycket tjänar du?

– Pass på den frågan. Jag har det väldigt bra och är nöjd, men det är ingen lön jag kan livnära mig på när jag slutat spela.

Hur står den franska ligan sig mot andra ligor?

– Det är en annan typ av fotboll i Frankrike jämfört med Tyskland där jag spelade tidigare. Det finns några lag som håller en riktigt bra nivå här i Frankrike. Det är två franska topplag som är i semifinal i Champions League, det säger en del om ligan.

Amanda Ilestedt.
Amanda Ilestedt.
Tröjbyte för Amanda Ilestedt inför den här säsongen. Till PSG:s blå från Bayern Münchens.
Tröjbyte för Amanda Ilestedt inför den här säsongen. Till PSG:s blå från Bayern Münchens.
En PSG-supporter ville fånga ögonblicket med damlagets mittback Amanda Ilestedt utanför klubbens shop på paradgatan Champs-Élysées i centrala Paris.
En PSG-supporter ville fånga ögonblicket med damlagets mittback Amanda Ilestedt utanför klubbens shop på paradgatan Champs-Élysées i centrala Paris.
Backklippa i PSG och i landslaget.
Backklippa i PSG och i landslaget.

.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.