John Guidettis plan – starta mot Kalmar

Publicerad 2022-06-19

Det blev en halvtimme för John Guidetti i maratonmatchen mot Örebro.

Men planen är att stjärnan ska kunna starta mot Kalmar.

– Det är gott om tid. Det känns jättebra, säger nyförvärvet.

Följ ämnen i artikeln

Det är bara en vecka kvar till allsvenskan drar igång igen efter sommaruppehållet. I sista träningsmatchen mot Örebro matchade AIK alla 25 spelare. 

Matchen spelades 3x45 och John Guidetti byttes in först sista halvtimmen. Nyförvärvet fick ett friläge direkt efter att Sebastian Larssons stått för en perfekt passning, men domaren vinkade av för offside. 

– Jag tyckte inte det kändes som offside och då är det antingen mål eller straff, men det finns inget VAR i allsvenskan så då får man brösta det. Men det viktigaste som sagt är att få in rytmen, känna sig explosiv, gå i djupet, hitta löpningar, komma rätt, säger Guidetti som skapade flera lägen och var nöjd efter matchen.

– Det kändes bra, kul. Det var nära många gånger, men det viktigaste är att jag skapar mycket. Jag har spelat 45 minuter totalt nu och skapat otroligt mycket på de 45 minuterna. Det känns väldigt, väldigt positivt.

”Gott om tid”

Guidetti är spelklar för AIK från den 15 juli. Det innebär att han kan göra sin första match i AIK-tröjan mot Kalmar på Friends Arena två dagar senare.

– Det är 28 dagar kvar. Det är gott om tid. Det känns jättebra. Coachen säger hur mycket jag ska spela. Jag känner mig redo och hade kunnat spela mer, men det är kanske viktigt att skynda långsamt så att jag inte får några bakslag. 

Planen är att kunna starta mot Kalmar? 

– Jag vill försöka vara uttagningsbar för att starta, sedan är det upp till coach att bestämma.

Nicolas Stefanelli gav AIK ledningen en halvtimme in efter att William Eskelinen slagit bollen rakt i famnen på anfallaren som sedan kunde lobba in 1-0.

”Både positivt och negativt”

Örebro kvitterade kort före paus efter att Jake Larsson tagit igenom AIK:s backlinje. Avslutet gick via Alexander Milosevics rygg och in i mål. 

AIK bytte sedan ut stora delar av startelvan i den andra halvleken. Erik Ring fick ett jätteläge att ge AIK ledningen på nytt bara sekunder efter att han blivit inbytt i den 76:e minuten, men avslutet gick i ribban. Ring blev i stället målskytt i den tredje halvleken efter att ha dragit upp bollen i krysset. Joe Mendes ökade sedan på till 3-1. 

Matchen slutade till sist 3-2.

– Det var både lite positivt och lite negativt. När vi gör det bra så sätter vi pressen och skapar lägen, det som är negativt är att vi gör det för sällan. Örebro gör det bra, och vi kan kanske bli lite mer låga och ställa om på den. Nu ligger vi i 75 procent press hela tiden och då är det jobbigt att spela, säger Mikael Lustig.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.