Wendts frisparksraket gav Blåvitt tre poäng

GÖTEBORG. Två mål av en kritiserad vänsterback var inte bara viktigt för IFK Göteborg och Oscar Wendt själv. 

Efteråt firade han med halva släkten.

– Hela familjen har flyttat hem. Det här betyder mycket för alla.

IFK Göteborg hade fyra raka förluster och bara en seger på de sju senaste inför ångestmötet mot Örebro SK.

Men det var den minst förväntade som klev fram och blev matchvinnare.

Kritiserade hemvändaren Oscar Wendt, 35, bombade in 1-0 (43) på en frispark ordnad av Marcus Berg. Lagkaptenen serverade sedan även sin bästa kompis till 2-0-målet på tilläggstid.

Det var Oscar Wendts andra respektive tredje mål i allsvenskan. Det första och enda hittills dessförinnan kom mot Örgryte – 2005.

När gjorde du två mål i en match senast?

– Det var nog väldigt länge sedan, extremt länge sedan. Snackar vi seniornivå så kanske aldrig, säger en både upprymd och lågmäld Oscar Wendt när han blir omringad av media i den mixade zon som återvänt, inne i Gamla Ullevi, 45 minuter efter slutsignalen.

– Det finns många att hylla. Alla slet för varandra. Våra mittbackar, Bjärs, Calle Johansson, stångades. Agge (Erlingmark) var stark som fan i luften. Det var viktigt för oss, säger Wendt.

Oscar Wendt
Oscar Wendt

Men vad betyder det här för dig med tanke på alla förväntningar som varit på dig?

– Det är jätte-, jätteskönt… Jag vet inte vad jag ska säga mer? säger Wendt med ett leende. När man ser att bollen går in så bubblar det till i kroppen.

– Vi har sju matcher kvar som är lika viktiga som den här. Det här ger en boost till oss. Förhoppningsvis kommer att vi växa ännu mer. 

Hur resonerade ni vid frisparken?

– Det var mest om vilket hörn vi skulle skjuta i. Jag sa att jag ville skjuta och sedan sköt jag, förklarar Wendt men lägger snabbt till:

– Nu kommer det inte bli sådana här frisparkar från mig varje dag. Jag gjorde ett liknande mål i enda träningsmatchen som jag spelade i somras. Då drog jag frisparken i samma hörn.

Firade med familjen

– Våra tre gubbar som förlängde muren tog bort sikten för målvakten också. De duckade fint så att jag inte drog någon mittbena på någon. Den satt fint. Det var bra att få med sig ett mål in till pausen.

Både efter slutsignalen och efter ett ärevarv inför fansen inne på Gamla Ullevi gick Wendt bort till hedersläktaren där spelarnas familjer fanns.

Där firade han med hustrun Sandra och deras tre barn.

Vad betydde det att få fira med familjen?

– Åh, gud. Det betydde mycket. Det är inte bara jag som har flyttat hem, det är hela familjen. Även om barnen aldrig har bott hemma i Sverige så vet de ändå vilket lag det är som gäller och vilka man ska hålla på.

– Barnen kan alla sånger och min fru är så mycket göteborgare som man kan bli. Mamma och pappa var här, farmor och farfar. Tajmingen passade.

Du tog en liten dans på planen med din dotter?

– Äsch, det vet jag inte... Jag hängde med bara. Det var mest glädje, säger Oscar Wendt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.