Jannes knep mot avstängningshotet: ”Händerna i fickorna”

En varning till och Janne Andersson missar avgörande VM-kvalmatcher.

Men förbundskaptenen har ett knep för att hantera det gula hotet.

– Jag har händerna i fickorna, säger han.

Hela åtta svenska ordinarie spelare stängs av till nästa match om de drar på sig ett gult kort till i VM-kvalet. Detsamma gäller deras tränare.

Janne Andersson fick en varning i samband med VM-kvalmötet med Georgien i mars.

Orsak: han ansågs uppvigla publiken med sina gester. Detta trots att läktarna var pandemitomma.

– Jag har haft problemet med att jag vevar med händerna, berättar Janne Andersson och fortsätter:

– Jag fick varning för att jag ansågs uppvigla publiken fast det inte var någon publik på matchen och det är därför man inte får göra det. Så jag står med händerna i fickorna nu. Jag använder händerna mycket och det tycker domarkåren inte om, säger förbundskaptenen och visar hur han gestikulerar.

– Jag har haft svårt att förstå den regeln över huvud taget. Vi ska inte gå in på det för mycket, men jag brukar säga till domarna att om det händer något ute på planen så tror jag inte att alla i publiken tittar på mig det första de gör.

– Vi är inte riktigt överens om det, så då får man rätta in sig i ledet, säger Janne Andersson.

Är det en utmaning att hålla händerna i styr?

– (skratt) Nej, jag har varit med om svårare utmaningar.

Informerar spelarna om läget

Inför mötet med Grekland är både han och spelarna medvetna om läget. Dejan Kulusevski är exempelvis avstängd på grund av att han fick sin andra varning i kvalet mot Kosovo. I VM-kvalet gäller endast två gula kort.

– Att missa en match är inte bra så vi har inte en plan för att missa någon speciell match. De allra bästa är om vi går igenom utan gula kort, säger Janne Andersson som dock informerar spelarna inför matcherna så de vet om varningsläget.

Men det är inget som påverkar spelarna. Inte lagkapten Victor Nilsson Lindelöf.

– Det är klart att man vet om det men man kan inte gå ut och spela en match och tänka på att man har en varning, du måste gå in och spela matchen som vanligt, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.