Allsvenskan i fotboll

Chocktapp för Malmö FF i guldstriden

Av: 

Josip Ladan

Johan Flinck

Per Bohman

FOTBOLL

STOCKHOLM/MALMÖ. MFF tappade greppet i guldstriden efter 2–2 mot Häcken.

Men MFF skulle haft straff, menade man – och fick oväntat medhåll av Häckenspelaren som drog ner Antonio Colak.

– De kan döma straff för det och då hade jag kanske köpt det, säger Johan Hammar, som för övrigt spelat i MFF.

Högt tempo från start, två spelsugna lag och fina lägen åt båda håll redan efter mindre än fem minuters spel.

Trots att Häcken hade ett gyllene tillfälle när det svajade i hemmaförsvaret, var det i det efterföljande anfallet som MFF tog ledningen via en läcker frisparksvariant. Veljko Birmancevic mötte bollen och lättade in den mot bortre stolpen där Lasse Nielsen kom i ett perfekt läge. Mittbacken serverade comebackande Antonio Colak som kunde rulla in 1–0 i öppet mål.

Abubakari poängräddare för Malmö

MFF hade både en och två möjligheter att utöka ledningen, men istället var det bortalaget som satte grova käppar i hjulet för skåningarnas guldjakt. Godswill Ekpolo tog sig fram på högerkanten och hittade mycket elegant en helt fristående Alexander Jeremejeff.

Med 20 minuter kvar satte Patrik Wålemark vad många trodde var spiken i kistan när han tog tillvara på passivitet i hemmaförsvaret - ett fint vänsteravslut satt nere i Johan Dahlins högra hörn och Häcken såg ut att gå mot en tämligen säker seger.

Då agerade Jon Dahl Tomasson och bytte in både Malik Abubakari och Niklas Moisander.

Det gav viss effekt - Abubakari nickade in kvitteringen med sju minuter kvar att spela, men närmare än så kom inte hemmalaget.

Därmed tappar Malmö FF guldgreppet - Djurgården har vid seger mot IFK Norrköping chansen att gå upp i ensam serieledning.

Anel Ahmedhodzic sammanfattar:

– Andra halvleken blir det hawaii-fotboll. Vi blir för långa och det skadar vår energi. Vi tappar massa boll och vinner inte andraboll. Det blir jobbigt. Jag är besviken över att vi inte tar tre poäng. Vi kunde ha hanterat det bättre med så många erfarna spelare i laget.

MFF krävde straff

Hela stadion (förutom den Häcken-klacken och de gulsvartrandiga spelarna och ledarna förstås) ropade på straff till Malmö i den 75:e minuten när det stod 2–1 till gästerna. Då hamnade Colak och Häckens mittback i en duell, med mycket armar inblandade, på ett långt inlägg och båda gick omkull.

– Det är frustrerande att Colak inte får den straff han skulle ha, säger Tomasson.

Colak tyckte förstås också att han skulle haft straff.

– Det är inte första gången den här säsongen som jag är involverad i sånt här. Domaren sa at than tittade på bollen och jag vet inte varför han gjorde det istället för att se vad som hände i straffområdet, säger kroaten.

MFF får visst medhåll av Hammar.

– Vi rycker i varandra och kanske jag drar lite mer än han gör. De kan döma straff för det och då hade jag kanske köpt det, säger han.

Per-Mathias Högmo var inte lika övertygad.

– Det är 50/50.

Däremot tyckte han att det var solklar straff till Häcken i andra halvlek när Patrik Wålemark kapades av en utrusande Johan Dahlin efter att Häckenanfallaren att chippat in bollen framför mål.

– Det är en klockren straff om du går efter regelboken. Men det är inte ofta domaren blåser där, säger Högmo.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Champions League: Allt om Malmö FF-Zenit

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Malmö FF

BK Häcken

Fotboll