Svenskt fiasko mot Georgien i VM-kvalet

Sverige föll tungt på bortaplan – så är läget i VM-kvalgrupp B

BATUMI/STOCKHOLM. 0–2 borta mot Georgien i VM-kvalet.

Det är första gången på över 13 år som Sverige tappar poäng mot ett så lågt rankat lag.

– Jag tycker inte att vi underskattade dem, säger Zlatan Ibrahimovic.

Sverige förlorade den viktiga VM-kvalmatchen borta mot Georgien trots en supersvit i ryggen. Det var 24 matcher och mer än 13 år sedan man tappade poäng mot ett lag av Georgiens kaliber (rankat 93:a i världen) eller sämre.

– Nationerna i dag… det har jämnat ut sig. Men vi gör det inte tillräckligt bra i de avgörande lägena och därför tar vi varken poäng eller vinner i dag, säger Janne Andersson på presskonferensen efteråt.

– Det är nästan ofattbart att vi inte gör mål i första halvlek i dag, fortsätter han.

Ja, det började lovande för Blågult, som med Zlatan Ibrahimovic på topp skapade mängder av chanser. Närmast var Viktor Claesson, som volleysköt tätt utanför efter att ha blivit frambröstad av Ibrahimovic.

– Jag tycker inte vi underskattade dem. Vi borde ha vunnit matchen. Efter första halvlek borde det ha stått 3–0 eller 4–0. Men gör man inga mål vinner man inte, säger Ibrahimovic.

Efter en timme hade Sverige avlossat sju avslut på mål. Georgien noll.

Mattias Svanberg och Alexander Isak deppar efter Georgiens 2–0-mål.
Mattias Svanberg och Alexander Isak deppar efter Georgiens 2–0-mål.

Kalldusch efter en timme

I stället gjorde Khvicha Kvaratskhelia 1–0 i matchminut 61 efter en tilltrasslad situation, där målvakten Robin Olsen först räddat två gånger om.

Med kvarten kvar att spela rann samme Kvaratskhelia enkelt igenom ett passivt svenskt försvar, där Victor Nilsson Lindelöf misslyckades med att rensa undan bollen, och placerade in slutresultatet 2–0.

Rysare väntar

Efter att Spanien besegrat Grekland senare på kvällen står det klart att Sverige är sämst tvåa i grupp B och har säkrat minst ett playoff till VM. För svensk gruppseger och en direktplats till VM krävs seger mot Spanien på söndag.


Vad händer om Sverige slutar tvåa i gruppen?

Då avgörs Sveriges VM-öde via ett playoff-slutspel.

Alla tio grupptvåor och två lag från Nations League får spela play off (tre grupper med semifinaler och final) om de tre återstående Europaplatserna.

De sex bästa grupptvåorna blir seedade i detta slutspelsträd. Allt avgörs i en semifinal och final i mars. Rundorna avgörs i enkelmöten, och vilket land som får hemmafördel lottas också.

Tre av de tolv playoff-kvalificerade lagen tar sig alltså till VM 2022 i Qatar.

Georgien gör 1–0 på Sverige i VM-kvalet.
Georgien gör 1–0 på Sverige i VM-kvalet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.