Djurgårdens IF

Chilufya matchhjälte – Djurgården upp i serieledning

Tung förlust för Halmstad – Haglund kräver VAR

Av: 

Fredrik Andersson

Per Bohman

Hugo Månsson

Djurgården jublar efter segern mot Halmstad.
Djurgården jublar efter segern mot Halmstad.

FOTBOLL

Edward Chilufya vräkte sig fram och skickade in segermålet för Djurgården – i misstänkt offsideläge.

Nu vill Magnus Haglund se VAR i allsvenskan.

– Vi måste ha rättvisa, säger Halmstads tränare.

Halmstad har ett allt annat än lätt spelschema i de sista omgångarna av allsvenskan. Men i förra omgången tvålade hallänningarna till AIK på hemmaplan – och Magnus Haglunds lag gjorde en bra insats även mot Djurgården på lördagen.

Gästerna hade sina chanser, chanser som inte heller Djurgården saknade.

Hemmalaget tog sig in mer och mer i matchen och letade efter ett segermål som hade tagit upp laget i topp av tabellen.

Det kom också – med kvarten kvar att spela.

”Offside i min värld”

Efter en kavalkad av inlägg från vänsterkanten fick Magnus Eriksson in bollen på det tredje försöket, väl där vräkte sig Edward Chilufya fram och skickade in 1–0.

Chilufya såg, på reprisbilderna, ut att vara i misstänkt offsideposition.

Målet avgjorde dessutom matchen.

– I min bok är det Djurgårdens enda stora målchans som de gör mål på. När jag tittar på bilderna i slow motion efteråt så ser det ut som offside i min värld. Det retar förstås oss, säger Halmstads tränare Magnus Haglund.

– En säsong med många avgörande domslut mot oss. Det har varit väldigt tydligt felaktiga domslut som gått emot oss i avgörande situationer. Vi behöver VAR. Vi måste ha rättvisa. Man kan alltid förlora, det får man köpa, men om det sker på ett sätt som inte stämmer överens med reglerna så blir det tungt om det inte beivras. Mycket frustrerande.

Opinionen kring VAR är kraftigt delad i Sverige, med visst övertag till de som är emot. Hur ser du på det?

– Jag tror att vi är på väg att svänga över mot VAR. Det har varit så många situationer i år som påverkat för mycket. Viljan att ha den har nog ökat under det här året. Med VAR slipper vi en diskussion om att domarna gynnar storlagen.

”Ursäkt på ursäkt”

Tror du att VAR kommer?

– Ja, jag tror att vi kommer dit.

HBK:s målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist om den eventuella offsiden:

– Jag uppfattade inte under matchen. Men nu i efterhand tycker jag att det är ganska klart. Inte så jättemycket att säga.

Lagkapten Andreas Johansson:

– Tyvärr har vi åkt på – och då pratar jag inte missade hörnor – för mycket matchavgörande beslut mot oss. Bortdömda mål mot oss och straffar. När man har sett några andra bottenkollegor som varit här, Degerfors till exempel, skulle de ha en solklar straff också. Det är tråkigt när det blir så.

Är det just storstadslagen som drar fördel av det?

– Ja, tyvärr är det alldeles för många sådana situationer genom året för oss där vi har fått ursäkt på ursäkt. Men det hjälper inte så mycket för vi behöver poängen.

Sätter press på MFF

1–0-segern tog upp Djurgården i serieledning, laget är två poäng före Malmö FF, som har en match mindre spelad. HBK är en placering och två poäng ovanför Degerfors på kvalplats. Tre omgångar återstår.

– Det ser väl misstänkt ut, utan att ha sett exakt. Jag ska kika på det senare, men vid första anblicken ser det ut så, säger Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson om målet.

Om vad som talar för Djurgården i guldstriden:

– Jag tycker vi har en väldigt stabil grund att stå på och vi är väldigt ambitiösa i vårt sätt att arbeta.

Hur långt tror du att det räcker för Djurgården i år?

– Vi ska ju göra allt i vår makt för att bärga det här. Sedan är det inte i våra händer men vi ska se till att ta tre poäng i varje match vi ställer upp i.

Emir Kujovic avslutar:

– Nu har vi spelat och det viktigaste var att vi tog tre poäng i det här skedet av säsongen när man slåss om guld. Varje poäng är viktig. Skönt att vi har gjort vårt, så ska vi se hur det går i matcherna i morgon.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Djurgårdens IF

LÄS VIDARE

Fem punkter: Djurgården-Halmstads BK

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Djurgårdens IF

Halmstads BK

Allsvenskan i fotboll

Fotboll