Pawel Cibicki döms till villkorlig dom

Pawel Cibicki misstänktes vara iblandad i en stor matchfixningshärva.

Han friades i Malmö tingsrätt – men hovrätten över Skåne och Blekinge går emot tingsrätten och dömer honom till villkorlig dom.

Dessutom är han fortsatt avstängd från all idrott i fyra års tid.

Pawel Cibicki, i Sverige främst förknippad med spel i Malmö FF och IF Elfsborg, misstänktes ha tagit emot 300 000 kronor för att ta ett gult kort i en allsvensk match. Åklagarsidan menade att han varit inblandad i en stor matchfixningshärva, och väckte åtal i Malmö tingsrätt under maj månad.

I samma rättegång blev två män dömda till villkorligt fängelse och böter, och blev då de första i Sverige att fällas för spelfusk.

Cibicki, å sin sida, friades från samtliga åtalspunkter, men samtliga domar överklagades till hovrätten över Skåne och Blekinge. Förhandlingarna hölls i slutet av november, och klockan elva på onsdagen kom domen.

Cibicki döms mot sitt nekande till villkorlig dom för tagande av muta och spelfusk.

Hovrättens motivering

”Hovrätten gör i denna del en annan bedömning än tingsrätten som frikände de tilltalade. En av flera besvärande omständigheter som sammantaget har lett till hovrättens fällande dom är att det i nära anslutning till att matchen spelades öppnades 27 nya spelkonton av personer med koppling till de två personer som skulle ordna lånet. Från bl.a. alla dessa spelkonton satsades pengar på att fotbollsspelaren skulle få en varning under matchen. Hovrätten anser det bevisat att ett syfte med spelfusket var att det skulle finansiera lånet till fotbollsspelaren. Utlåningen skulle i sin tur generera en vinst om 100 000 kr för utlånarna”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Cibicki själv hävdar att de 300 000 kronor han tog emot var ett lån, och att det inte handlade om någon muta. Pengarna betaldes ut via två av de andra åtalade männen, och det gjordes kort efter matchen där Cibicki fick det gula kortet.

Hovrätten skriver i domen att det inte finns en direkt bevisning på att en överenskommelse fanns männen emellan, men att ”omständigheterna sammantagna kan likväl leda till slutsatsen att det måste ha förelegat en sådan överenskommelse”.

Om Cibickis påföljd skriver hovrätten följande:

”Brottslighetens samlade straffvärde motsvarar ett kortare fängelsestraff. Varken straffvärdet eller brottslighetens art talar för att påföljden ska bestämmas till fängelse. Det saknas särskild anledning att befara att Pawel Cibicki kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet”.

”Vi anser att domen är fel. Hovrätten har bevisvärdet felaktigt och kommit till fel slutsats. Vi har inte tagit ställning till hur vi skall gå vidare. Vi måste nu analysera domen i lugn och ro”, skriver Cibickis advokat Frank Thorstensson i ett mejl.

Kritiken: ”Ett stort skämt”

Dessutom är han fortsatt avstängd från att spela. Cibicki stängdes först av från all fotboll under rättgångens gång, men efter att han friats i tingsrätten fattade Disciplinnämnden beslutet att stänga av anfallaren från all idrott under fyra års tid. Detta med hänvisning till manipulation och otillåten vadhållning.

En avstängning som Cibicki riktat skarp kritik mot i Hamza Ftounis podcast Heltidsproffs.

– Jag bryr mig inte om vad folk tycker och tänker men det jag tycker är fult är det som Svenska fotbollförbundet gjort. Det är ett slag under bältet. För mig är det ett stort skämt, sa han.

Han har sedan 18 års ålder haft stora problem med spelberoende, och berättar själv att han spelat bort miljonstals kronor. Han har under tiden för rättsprocessen mått mycket dåligt, och berättade i podcasten att han övervägt självmord.

Överklagande kan ske senast den 12 januari.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ämnen i artikeln