Sveriges grupp i Nations League – ställs mot Norge

Sverige fick en tuff grupp i Nations League.

Blågult ställs mot Norge, Serbien och Slovenien.

– Jag är världssämst på lottning, säger förbundskapten Janne Andersson.

Under torsdagskvällen lottades Uefa Nations League 2022/2023 i schweiziska Nyon.

Sverige, som flyttats ner från A-divisionen, var bland de högst rankade lagen i B-divisionen och lottades in i grupp 4. Där väntar grannlandet Norge med storstjärnan Erling Braut Haaland i spetsen. Även Serbien och Slovenien finns med i gruppen.

– Norge mötte vi i EM-kvalet och det var två jämna matcher 2019. Serbien är en stark fotbollsnation och Slovenien har jag minst koll på spontant, säger förbundskapten Janne Andersson på en digital presskonferens.

”Är världssämst på det”

En av de tuffare lottningarna ni kunde få?

– Det brukar vara så när vi lottar. Jag är världssämst på lottningar sedan jag fick det här jobbet, ler Andersson.

– Efter nästan varje lottning har kommentarerna varit att det ser tufft ut på förhand. Men så är det. Man kan inte påverka det och sen vet man först i efterhand hur svårt det var , säger Janne Andersson.

Hur ska ni stoppa Haaland?

– Han är en fantastiskt duktig spelare. De har flera stycken spelare i den nya generationen som har kommit fram. Det är verkligen ett landslag på frammarsch, det kommer bli rejäla kamper. Och roliga såklart.

Sverige lottades nyligen mot Tjeckien i playoff till VM 2022, vid blågul seger där väntar Ryssland eller Polen i final på bortaplan.

Då spelas matcherna

De sex Nations League-omgångarna spelas under 2022, fyra i början av juni och två i september.

Utöver chansen att göra comeback i A-divisionen kan turneringen innebära en livlina i kampen om en plats till EM 2024. Om inte Sverige tar sig dit direkt genom kvalet kan en bra placering i Nations League ge en playoff-plats.

Frankrike är regerande mästare efter att ha vunnit finalen mot Spanien i oktober.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.