Finska landslagsstjärnans EM-oro: ”Klockan tickar”

Publicerad 2022-05-04

VITTSJÖ. Linda Sällström, 33, återvände till damallsvenskan för att ta sats mot sommarens EM.

Men våren har varit tuff för den finska landslagsstjärnan, som dras med en överbelastningsskada.

– Klockan tickar och det är klart att jag oroar mig lite för EM, säger hon.

Den finska anfallsspelaren och skyttedrottningen valde att återvända till Sverige och Vittsjö inför den här säsongen efter spel i franska Paris FC och finländska HJK.

Lösningen skulle bli ett lyft för Sällström, som under flera säsongen tidigare spelat i damallsvenskan, själv och för Vittsjö.

Men hittills har Linda Sällström, som under sin förra sejour i Vittsjö gjorde över 70 mål på fyra säsonger, endast spelat två damallsvenska matcher.

När Sportbladet i förra veckan besökte Vittsjö inför mötet med BK Häcken körde Linda Sällström intervaller när laget hade spelträning.

Dagen efter vaknade hon upp med smärta i ena benet och fick ställa in söndagens match (0–0). Och sådär har vardagen varit, det har gått upp och ner för

– Det är en kronisk överbelastning. Skadan är lite klurig för reaktionen kommer inte direkt. Jag kan köra en träning och smärtan kommer först efter 8-12 timmar och då är det svårt att veta hur mycket jag kan belasta benet.

Den finska stjärnan går en kamp mot klockan för att bli spelklar till sommarens EM.

Känningen kom smygande redan under slutet av försäsongen.

Hon spelade i genrepet inför den damallsvenska starten och spelade premiären mot Linköping.

– Det funkade i 90 minuter, men sen hade jag ont efter det och kunde inte träna fullt, berättar hon och fortsätter:

– Planen var att få ordning på skadan under tiden med landslaget. Men det har gått väldigt långsamt.

– Nu har det gått en och en halv månad som jag inte har kunnat träna normalt. Jag är fortfarande inte tillbaka i hundra procent träning och det är klart att jag oroar mig lite för EM också. Jag måste börja kunna träna normalt och spela matcher för att vara i hyfsad form i EM.

Den senaste veckan har hon dock fått en medicinsk plan för sin comeback och hon vet hur hårt hon kan belasta utan att det ska vara någon ökad skaderisk.

Tillsammans med klubbens team och finska landslagets medicinska team stegrar hon nu sakta belastningen för att kunna spela i klubblaget igen.

Mentalt finns det dock positiva omständigheter då Vittsjö ligger sexa i tabellen och plockat poäng av både Linköping, Rosengård och Häcken.

– Det har givit mig lite sinnesro av att se hur bra vi spelat i de senaste matcherna. Jag känner inte att allt hänger på mig, det finns ingen sådan stress eller press, konstaterar Sällström.

Nästa match för Vittsjö är på bortaplan mot Hammarby kommande söndag.

– Jag känner inte att allt hänger på mig, säger Linda Sällström om Vittsjös starka säsongsinledning.

Följ ämnen i artikeln