Allsvenskan i fotboll

AIK har inte fått besked om publik från polisen: ”Det är dåligt hanterat”

Av: 

Hugo Månsson

FOTBOLL

Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården har alla ingredienser för att bli en publikfest.

Men med sex dagar kvar har AIK fortfarande inte fått besked från polisen om hur många de får släppa in.

– Det som gör mig ledsen är att det bara skapar en ytterligare klyfta mellan arrangörer, supportrar och polis som är helt onödig, säger vice klubbdirektör Fredrik Söderberg.

På söndag ska ett glödhett Stockholmsderby spelas på Friends Arena mellan tabelltrean AIK mot serieledaren Djurgården.

Det är inte bara tabelläget som gör derbyt hett – utan även att matchen blir det första derbyt med full publik efter att coronarestriktionerna hävs den 29 september.

Men för tillfället ser det inte ut som att det blir den publikfest många hade hoppats på.

AIK:s vice klubbdirektör Fredrik Söderberg berättar att de inte har fått ett besked från Polismyndigheten om hur stor publik de får släppa in på söndag.

– Det vi har hört är att rättsavdelningen ska ha ett möte i dag för att diskutera frågan. Förhoppningsvis får vi ett besked senare i dag eller kanske i morgon. Men jag vågar inte tro på någonting, säger han.

Hur ser du på att processen tagit så lång tid?

– Planeringen för vårt arrangemang, både när det gäller biljettsläpp och säkerhetsplaneringen, blir ju smått omöjlig att göra. Genom den här typen av hantering så blir vi naturligtvis en sämre arrangör. Tittar man på ordningslagen så säger den att vi som arrangör ska komma in med en ansökan i god tid. Som ”god tid” räknas senast en vecka innan evenemanget. Vi kom in med vår ansökan den 15 september. Sedan står det att Polismyndigheten ska ge ett skyndsamt svar när en ansökan kommer in.

”Det är dåligt hanterat”

Ett skyndsamt svar har polisen därmed inte kommit med.

Varför det dröjer?

– Jag kan ju bara gissa att det beror på att Polismyndigheten inser att de står inför ett beslut där det de som sätter som kapacitet till den här matchen blir normgivande för hur man hanterar matcher generellt efter att coronarestriktionerna släpper, säger Fredrik Söderberg.

När kommer smärtgränsen för att det blir svårt att fylla arenan?

– Den har ju redan passerat, skulle jag säga. Det är klart att det här kostar oss oerhört mycket pengar i form av förlorade intäkter. Du behöver ju minst tre veckor för att det ska sälja bra. Folk behöver planera sin tid och allt sånt. Plus att folk drar folk. Och då är det klart att om det folket som ska dra folket inte hinner köpa så kommer det inte dra mer försäljning heller. 

AIK:s vice klubbdirektör är besviken på polisen i det här fallet.

– Det är dåligt hanterat. Det som gör mig ledsen är att det bara skapar en ytterligare klyfta mellan arrangörer, supportrar och polis som är helt onödig. Vi kan alla ha olika åsikter kring hur evenemangen ska bedrivas och jag tror att målbilden är densamma för alla. Men hur kan vi ha olika åsikter om. Men vi kan i alla fall göra vårt yttersta allihopa för att få det så bra som möjligt.

Under måndagen meddelade AIK att man skjuter upp dagens planerade biljettsläpp till i morgon klockan 14:00.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

AIK höll marsch för de döda supportrarna

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Djurgårdens IF Fotboll

Fotboll