Allsvenskan i fotboll

”Han ska vara tacksam att han kom till Helsingborg”

Bosse Anderssons svar till Wilhelm Loeper

Av: 

Josip Ladan

FOTBOLL

Wilhelm Loeper riktar stark kritik mot Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Nu bemöter han påståendena från Helsingborgsspelaren.

– Han ska vara tacksam att han kom till Helsingborg, han hade inte gjort det utan mig, säger Bosse Andersson.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Wilhelm Loeper är i en intervju med Erik Niva minst sagt kritisk till Bosse Andersson. Helsingborgsspelaren berättade bland annat om den frostiga relationen parterna emellan, samt om hur han kände sig bemött av Andersson under sin sista säsong i hjärteklubben Djurgården.

Hur Bosse Andersson själv ställer sig till Loepers påståenden?

– Det han säger tar jag med en nypa salt, jag vet precis vad jag gjort som ledare. Djurgården har tagit stora steg som klubb de senaste åren, och att då i stark konkurrens lova enskilda spelare speltid… Det går inte, då måste man göra vissa val och det står jag för. Jag är trygg i det.

Allt tar sin början sensommaren 2016 när Özcan Melkemichel är tränare för Djurgården. Wilhelm Loeper har presterat fint i U19, och får sitta på bänken när Djurgården möter Smedby i Svenska cupen i augusti. En månad senare får han ett proffskontrakt som gäller säsongen ut och finns med som avbytare när Djurgården hemmaslår IFK Norrköping.

Tanken är att Loeper sedan ska fortsätta att träna med A-laget under en begränsad period, men då drabbas hans mamma av en allvarlig sjukdom. Bosse Andersson berättar om när Wilhelm Loeper ber om ett möte.

– Under detta grinar han extremt mycket och jag förstår situationen, men det enda han säger under mötet är att han vill vara en del av A-laget under hela året. Det var hans enda önskan. Han var förkrossad, säger Andersson och fortsätter:

– ”Självklart, vi vill att du ska må bra, du får vara här och träna”, säger vi då. Jag fick själv säga till ledarna och ledningen att han skulle vara där. Det var på hans eget initiativ, inget annat.

”Gett honom goda vitsord”

Efter säsongen började parterna förhandla om en fortsättning, men kunde inte komma överens om upplägget. Loeper ville ha speltid, Andersson hänvisade till konkurrensen. I stället blev det provspelsbesök hos ett par klubbar för Loeper, som inte lyckades landa något avtal. Det blev trots allt en fortsättning i Djurgården, men på ett lärlingskontrakt. Samtidigt värvade klubben Felix Beijmo från Brommapojkarna.

– Det vi fick grym kritik för från Wilhelm och hans pappa. De var väldigt irriterade. Felix hade spelat seniorfotboll med BP i division ett - vår bedömning var att han hade mer erfarenhet än Wilhelm. Vi hade två positioner där Wilhelm kunde spela och där hade vi helt enkelt bättre alternativ, säger Andersson och fortsätter:

– Det här var inte nådig kritik… Han ska vara tacksam att han kom till Helsingborg, han hade inte gjort det utan mig.

Hur gick det till?

– I vintras kom han in sent till Helsingborg - jag hade kontakt och diskussion med både Jörgen Lennartsson och Andreas Granqvist, lämnade extremt goda vitsord och det slutade med att han fick ett kontrakt. Jag sa att de skulle få precis det de fick. Efteråt har de sagt till mig flera gånger hur glada de är att de frågade. Jag är glad och stolt över att Wilhelm Loeper har tagit sig dit han är i dag och att vi som klubb fostrar elitspelare. Alla kan bara inte spela i Djurgården.

– Det kanske inte märks eller syns, men han får gå in och fråga ”Granen” och Lennartsson om han hade spelat i Helsingborg om jag inte haft en dialog med dem.

Liknande samtal har skett med andra klubbar som frågat om Loeper, avslutar Bosse Andersson.

– Jag har under de här åren haft kontakt med många klubbar om Wilhelm och alltid gett honom goda vitsord. Det är en bra kille som jobbar hårt, har ett stort driv och kommer bli en ännu bättre fotbollspelare om han bara fortsätter att utvecklas. I AFC fick han återigen Özcan Melkemichel som tränare och hade en mycket stark utveckling även där.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Andreas Granqvist: Det behöver Helsingborgs IF i allsvenskan

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Djurgårdens IF Fotboll

Bosse Andersson