Thomas Dennerby

Svensken rasar: ”Ingen respekt”

19 års väntan – fick inte spela

Av: 

Andreas Käck

FOTBOLL

Indiens damer var med i asiatiska mästerskapen för första gången på 19 år, men fick sina drömmar krossade av covid.

Nu sågar svenske förbundskaptenen Thomas Dennerby arrangören.

– De visar ingen respekt, säger han.

I somras tackade Thomas Dennerby, 62, ja till jobbet som ny förbundskapten för Indiens damer.

Målsättningen var tydlig: Bli den förste tränaren någonsin att ta ett indiskt landslag till fotbolls-VM.

Resan dit skulle gå via asiatiska mästerskapen – som Indien inte hade kvalificerat sig för på 19 år – och kvartsfinal skulle krävas för att säkra en VM-biljett.

Men drömmarna gick i kras direkt.

Indien hann bara spela en av sina tre gruppspelsmatcher (0–0 mot Iran) innan 19 spelare samt sex ledare testade positivt för covid-19 varpå de uteslöts ur turneringen på grund av för få uttagningsbara spelare.

Indiens svenske förbundskaptenen Thomas Dennerby

”Fattade de inte?”

Enligt Dennerby var det i stort sett omöjligt att stoppa smittan från att spridas då den tilltänkta ”bubblan” ska ha varit alldeles för ihålig.

Han uppger att flera medarbetare på hotellet där de bodde testade positivt den 17 januari, men att arrangören (AFC) inte vidtog åtgärder förrän den 19 januari – trots att de ska ha känt till fallen.

– Fattade de inte att det här var dåligt? De borde ha kontaktat hotellet omedelbart och bett de smittade i personalen lämna och inte vara i kontakt med några spelare. Jag tycker att det var oprofessionellt agerat av AFC. Inga ursäkter är goda nog, säger Dennerby enligt Indian Express.

Han uppger också att den andra gruppspelsmatchen, mot Kinesiska Taipei den 23 januari, inte blev formellt inställd förrän 19.30 – då den skulle haft sin avspark.

– Vad väntade de på? Om AFC redan hade bestämt sig för att utesluta oss ur turneringen, varför göra det på det här brutala sättet? Ingen respekt, ingen medkänsla, ingen empati, säger Dennerby.

”Ont i hjärtat”

När uteslutningen sedan var ett faktum försökte han hålla ett online-möte med spelarna. Problemet? Hotellets internet var för knackigt, så han fick nöja sig med ett meddelande i deras sms-grupp.

– Det gjorde ont i hjärtat. Det här är den värsta känslan jag någonsin upplevt som tränare. Jag och spelarna är förkrossade. Våra drömmar har dödats för alltid, säger Thomas Dennerby.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa veckans toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Tips: Så slutar afrikanska mästerskapen i fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Thomas Dennerby

Fotboll