MFF:s plan om Tomasson lämnar

MALMÖ. Jon Dahl Tomasson har lett Malmö FF till två SM-guld och ett Champions Leagues-slutspel på två år.

Nu har klubbledningen en plan i fall man tappar sin succétränare som redan skrivit historia.

– Det är klart att det finns en beredskap för det, säger sportchefen Daniel Andersson.

Följ ämnen i artikeln

Malmö FF är svenska mästare igen.

Det betyder också att Jon Dahl Tomasson blir den förste tränaren i MFF som försvarar ett guld sedan legendaren Bob Houghton 1975.

De gånger MFF tagit två guld i rad sedan dess har det varit med olika huvudtränare.

Ingen MFF-tränare har heller inlett sin bana i MFF med att ta två guld och leda laget till Champions League-gruppspel. Åge Hareide tog ett guld och förde laget till Champions League två gånger under sina två säsonger i klubben.

Det här är också första gången sedan 2014 (under nämnde Hareide) som MFF lyckas med att både ta guld och gå vidare i Europa samma höst. Åren här emellan har man lyckats med antingen det ena eller det andra.

Jon Dahl Tomasson har lett Malmö FF till två raka guld.
Jon Dahl Tomasson har lett Malmö FF till två raka guld.

Ingen MFF har suttit mer än två år sedan 2011

Nu är frågan om Malmö FF lyckas behålla Tomasson.

– Vi hoppas att Jon är kvar och det är det vi utgår från. Vi är otroligt nöjda med Jon. Det har blivit som vi hoppats och mer därtill, säger sportchefen Daniel Andersson.

Tidigare i höst sa Andersson i en intervju med Sportbladet om Tomassons framtid:

– Fortsätter det så här är det snarare en fråga om ”när” än ”om” vi inte får behålla honom. Med det namn han har och det han presterat skulle jag bli förvånad om en större klubb inte vill ha honom som tränare.

Hur ser du på chanserna att ni får behålla honom nu?

– Vi sitter och planerar för fullt för nästa år så utgångspunkten är att han är kvar såklart. Sedan vet man aldrig. Det finns aldrig några garantier.

Ingen MFF-tränare har suttit längre än två år på sin post sedan Roland Nilsson lämnade 2011.

Efter att guldet säkrades på lördagen kommenterade kaptenen Anders Christiansen Tomassons framtid:

– Det finns en risk, det får vi vara ärliga att säga. Han har inte uttryckt att han är på väg bort men resultaten talar för sig själva. Så han är säkert intressant (för andra klubbar).

Daniel Andersson och Jon Dahl Tomasson
Daniel Andersson och Jon Dahl Tomasson

”Omöjligt att karriärplanera”

MFF står inte handfallna om man tvingas släppa Tomasson. Det finns en plan för det också.

– Det är klart att det finns en beredskap för det. Vi har en beredskap för om det händer något med Niclas (Carlnén, klubbens vd) eller mig eller någon annan i ledningen också. Det försöker man alltid ha så att man inte blir tagen på sängen om något skulle hända, säger Andersson och fortsätter:

– Det har vi på alla spelare i truppen också. Det kan vara spelare som du verkligen tror ska vara kvar men du måste ändå ha en beredskap om något skulle hända.

Själv har Tomasson mer eller mindre duckat alla frågor om framtiden och sina drömmar som tränare.

– Jag gillar att arbeta och är ambitiös. Det gör jag för att jag älskar fotboll och den ger mig hela tiden inspiration. Men det är nästan omöjligt att karriärplanera som tränare. Mitt hela fokus är hur jag ska göra Malmö FF bättre. Det tänker jag på varje dag, sa han i en intervju med Sportbladet i höstas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.