Förklaringen till tv-bilderna: ”Gäller att hitta sätt”

Publicerad 2022-07-13

SHEFFIELD. När en schweizisk spelare satt skadad vid sidlinjen syntes de svenska spelarna stå och diskutera.

Det finns en naturlig förklaring till det som syns på tv-bilderna. Publiken.

– Det blir en jättestor skillnad när man inte kan höra varandra, säger Magdalena Eriksson.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

När Sverige tog OS-silver i Tokyo var det under pågående pandemi och inför mer eller mindra tomma läktare.

Efter att restriktionerna släppts och storklubbarna börjat satsa på sina damlag så har publikrekord slagits på löpande band. Det är dock inte bara positivt. Med publiktrycket ställs spelarna inför nya utmaningar.

– Det är svårt. Man vill inte ta bort fansen för att höra varandra bättre så vi föredrar det här, så man får ta sekvenserna när det blir avbrott för att snacka. Jag tycker att det funkar tillräckligt bra, man är nära varandra men man får höja ljudnivån, säger Jonna Andersson.

– Det blir en jättestor skillnad när man inte kan höra varandra. Där handlar det om att man ska vara så jäkla förbered man kan inför matchen så att man vet vad man själv ska göra så att ingen behöver säga till, säger Magdalena Eriksson.

Svenska spelarna samlas i grupper vid avbrott i matchen.

Samlas vid avbrott

De får medhåll av mittbackskollegan Amanda Ilestedt, till vardags i Paris Saint-Germain.

– Det är klart det är en utmaning. Nu har många av oss fått spela inför storpublik de här åren. Det gäller att hitta sätt att få fram det man vill.

Det är förklaringen till varför de svenska spelarna samlas i ring så fort tillfälle ges. Under premiärmatchen mot Nederländerna var skadeavbrotten många och långa och de svenska spelarna samlades direkt i såväl stora som små grupper.

– Blir det ett skadeavbrott då står man inte själv utan då går man ihop i en klunga snabbt och pratar ihop om det är någonting eller ut till Peter och hör om det är någonting, säger Magdalena Eriksson.

Att utnyttja avbrotten, som lika gärna kan vara vid en fast situation, till sin fördel och låta det vara högt i tak är något Sverige har jobbat med under Gerhardssons tid som förbundskapten.

– Det är något vi har jobbat med sen Rasmus kom in. Det är en jättestor del av vårt spel och vår strategi, säger Magdalena Eriksson.