Åklagare vill att allsvensk spelare stannar i häktet

FOTBOLL

Den fotbollsspelare som misstänks för sexbrott mot två barn ska förbli häktad, menar åklagare Ola Lavie.

Åklagaren har begärt en förlängning av åtalet.

– Vi är inte klara. Det har framkommit ytterligare personer vi vill prata med och mer teknisk bevisning som vi ska hämta in. Det är ingen ytterligare målsägande utan nya vittnen, säger han.

Den andra februari häktades mannen misstänkt för flera fall av våldtäkt mot barn. Offret ska ha blivit utsatt för övergrepp vid fem olika tillfällen under perioden mars 2016 till juli 2017.

– Han ska på sannolika skäl häktas för våldtäkt mot barn vid fem tillfällen, sa åklagare Ola Lavie vid häktningsförhandlingen.

Nu menar åklagare Ola Lavie att fotbollsspelaren ska stanna kvar i häktet. Anledningen är att han annars kan påverka utredningen.

Inte hot eller våld

– Jag har begärt en åtalsförlängning. I det läget kan advokaten begära en omhäktningsförhandling eller godta en omhäktning. Advokaten har ännu inte lämnat besked. 

Om spelaren accepterar omhäktning kommer han sitta frihetsberövad fram till den 2 mars. I annat fall blir det en ny häktningsförhandling under fredagen. Då avgör tingsrätten om mannen ska släppas eller ej.

– I det här fallet finns det en flyktfara. Dessutom en kollisionsrisk. Ärendet bygger mycket på vittnesmål och då är det extra känsligt. Speciellt när målsägande är så ung som i det här fallet. Därför bedömer jag att han även ska vara häktad med restriktioner, säger Ola Lavie.

Det innebär att spelaren inte får ta emot några telefonsamtal och besök samt inte använda internet. Dessutom kontrolleras brev.

– Jag läser brev som skickas ut eller in till honom, säger Ola Lavie. 
Det ska inte ha förekommit hot eller våld mot offret, förklarar Ola Lavie. I stället är det offrets ålder som avgör brottsrubriceringen – spelaren ska ha haft sex med en person under 15 år – vilket klassas som våldtäkt av barn.

Spelaren nekar

Sent på torsdagseftermiddagen hölls ett nytt förhör med spelaren. Enligt Ola Lavie fortsätter han att neka till brott.

Sportbladet har sökt spelarens advokat Jan-Anders Hybelius för en kommentar. Vid förra häktningsförhandlingen sa han:

– Han förnekar att han har haft något sexuellt umgänge med målsägande. Han bestrider under alla förhållanden häktningen och några restriktioner.

Mannen är sedan tidigare även misstänkt för två fall av sexuellt utnyttjande av ett annat barn. Spelaren har erkänt att han haft sex med det offret men förnekar brott. Han menar att han inte visste att flickan var så ung.

ARTIKELN HANDLAR OM