Allsvenskan i fotboll

”Man blir stolt och glad”

Av: 

Daniel Sjöberg

FOTBOLL

Kalmar FF är mästare

Ett sargat Kalmar FF blev än mer sargat på Örjans Vall.

Men när allting var över var smärtan glömd.

Nu är Kalmar FF svenska mästare.

– Man är så stolt och så glad, säger klubbchefen Svante Samuelsson till Canal Plus.

Kalmar FF fick en bra start borta mot Halmstad. De tog tidigt tag i matchen och när Daniel Sobralense med en klassisk tåpaj såg till att ge laget ledningen efter bara 13 minuter var Elfsborgs uppförsbacke om möjligt än brantare. Men sedan började problemen för KFF. Först blev målskytten Sobralense skadad och klev av efter 34 minuter. Fyra minuter senare kom nästa skada och ett tag såg det illa ut med Viktor Elm som blev liggande efter en rejäl smäll mot huvudet. Mittfältaren tvingades kliva av.

– Det känns självklart surt. Jag hade inte velat byta om jag hade fått bestämma själv. Men de ville inte chansa, säger han till Canal Plus.

Symbolisk kvittering

Fem minuter in på andra halvlek kvitterade hemmalaget genom inhopparen Emir Kujovic och en kvart senare kom även 2–1. I det läget ledde Elfsborg med 2–0 borta mot Gefle och var sex mål från SM-guldet. KFF fortsatte dock att slita vidare och till slut kom skyttekungen Patrik Ingelsten loss.

– Det var gott. Jag var inte med så mycket i matchen, säger Ingelsten om kvitteringen som i slutändan hade mer symbolisk betydelse.

Elfsborg var aldrig nära. I slutändan blev det bara seger med 2–1 för Boråsgänget och nu är Kalmar FF svenska mästare. En osannolik utveckling för ett lag som länge åkte yo-yo mellan seriestystemen.

– Det här är det största jag har varit med om som fotbollspselare. jag vet inte vad jag ska säga, konstaterar Patrik Rosengren i Canal Plus.

”Nu blir det fest”

Inför säsongen sa Nanne Bergstrand att Kalmar FF egentligen inte kunde tippas som guldvinnare med tanke på hur liten deras omsättning är i jämförelse med många andra lag i allsvenskan. Ändå blev de tippade som favoriter på den årliga upptaktsträffen med tränare och journalister och de klarade av favorittrycket.

– Man är så stolt och så glad. Det kom en tår i ögat. Det är mycket känslor, men det är en enorm stolthelt och glädje, säger klubbchefen Svante Samuelsson.

Sedan slår han fast det självklara.

– Nu blir det fest.

Undra på det. Kalmar FF har ju precis vunnit sitt första SM-guld i fotboll. Men först ska lagkaptenen Henrik Rydström lyfta bucklan och efter sina 16 säsonger i Kalmar.

– Jag har tänkt på det. Nu ska det bli gott att göra det med. Jag har sett många stora spelare göra det, inte för att jag jämför mig med dem, säger Rydström till Canal Plus.

Den här söndagen är han nog förlåten om han gör det. För nu är han i alla fall svensk mästare.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Kalmar FF

IF Elfsborg