”Chippen kan bli en superstar”

FOTBOLL

Sportbladets stjärngäng tycker till

Äntligen brakar fotbollsfesten Premier League igång.

Förhoppningarna och drömmarna är uppskruvade till max hos spelare, tränare och alla miljontals fans.

Hur ska det gå för Svennis?

Lyfter Fredrik Ljungberg West Ham till toppen?

Blir Chippen en succé i Bolton?

Sportbladets eget stjärngäng Bank, Wennman och Niva tänker och tycker – det här kommer de fram till:

Vad har du för förväntningar inför årets säsong?

Peter Wennman: Möjligen naivt, men i spåren av Uniteds ligaseger och Arsenals vackra fotboll hoppas jag fler lag vågar satsa lite mer framåt, lite fräckare, lite charmigare, lite mer förtröstansfullt på talang och naturbegåvning. Död åt den stereotypa 4-2-2-uppställning som stryper lusten och kreativiteten (tjena, Svennis) och bara litar på hängslen och livrem.

Erik Niva: Det enda jag begär är att bli överraskad. Låt någon klubb spränga sig in i toppkvartetten. Låt Derby County hänga kvar. Låt Michael Owen spela mer än tio matcher och låt Cristiano Ronaldo stå på benen efter en kroppstackling i straffområdet. Men förväntningarna? Att det blir precis som vanligt. Kul och fängslande – men sorgligt förutsägbart.

Simon Bank: Som Bosse Johansson sa på sin tid: ”Förväntningar, det kan man aldrig ha. Men förhoppningar, däremot”. Jag begär inte mycket mer än ett titelrace mellan fler än två klubbar, och att någon klubb säger fuck-off till regeln att störst omsättning vinner. Sunderland får gärna bli årets Reading, Torres gärna årets Berbatov. Men jag förväntar mig det inte.

Hur går det för Svennis och Manchester City?

Peter Wennman: Åh, mitt hjärta önskar att han får ta en gruvlig revansch. Men hjärnan protesterar och påstår att City blir en flopp...igen. Laget kommer att växa undan för undan efter en svag start, men det blir inte tillräckligt bra för att tillfredsställa en cynisk klubbägare som kräver snabb framgång. Det blir 16:e plats som bäst.

Erik Niva: Sådär. Ligan är mer maraton än sprint, men det är likafullt en nackdel att starta först när resten av fältet hunnit igenom två kurvor. Konkurrenternas förberedelser har varit sex veckor längre än Svennis, och det försprånget kommer inte hinna ätas upp innan januarifönstret stänger. Thaksin vill se dem topp-tio, och dit tror jag inte att de når.

Simon Bank: Svennis är ju i grunden en klubbtränare, en halvdan coach och en lysande lagbyggare. Men vad har han att bygga med? Jodå, ett knippe supertalanger – men mest av allt halvdana mängdspelare och ett halvdussin som inte är acklimatiserade. Om Eriksson leder dem till övre halvan är han värd en dragspelsfanfar.

Hur går det för Freddie och West Ham?

Peter Wennman: Ägget Magnusson har öppet erkänt problemen i omklädningsrummet i fjol. Nu när folk har sparkats ska allt vara löst till det bättre. Uhum. Vad säger Ferdinand, Bowyer och Ljungberg? Luktar det harmoni? Socialstyrelsen i Sverige föreslår kortare sjukperioder för en rad diagnoser. Är Ljungberg informerad?

Erik Niva: Sådär igen. West Ham var värvat mycket och dyrt, visst, men vi ska inte glömma att de tre bästa spelarna från förra säsongen (Tévez, Benayoun och Reo-Coker) alla har försvunnit. Övre halvan vore helt okej, men något Europaspel blir det inte tal om. Fredrik Ljungberg? Orkar hans kropp fler än 20 ligastarter blir jag förvånad.

Simon Bank: Väldigt vad det gick snabbt för Ljungberg att stämplas som föredetting, bara ett år efter ett superbt VM. West Ham får, för första gången på evigheter, en lugn vår. Inte så mycket för nyförvärvens skull som för att Ashton och Gabbidon är med från start. Tionde plats för Hammers, sju mål för Ljungberg. Och en skön påsk för Eggert.

Chippen i Premier League – succé eller fiasko?

Peter Wennman: Succé, mina vänner! Ni fattar inte. Den där mannen, trots sina löjliga toppluvor och andra konstigheter, har allt som krävs för att bli en superstar i Premier League. Bolton är helt fel lag, urtrist och med en gympalärare till manager, men Chippen kommer att ha kul på plan och bli köpt av ... Liverpool. Trust me.

Erik Niva: Fiasko. Inte för att han är en dålig spelare, inte ens för att hans spelstil passar illa i Bolton – utan för att han kommit till en klubb som kommer att falla ganska fritt. Ordförande Gartside kan säga vad han vill – ”Big Sam” Allardyce var mannen bakom Boltons framgångssaga. ”Little Sam” Lee är – i dubbel bemärkelse – inte hälften så stor.

Simon Bank: Premier League är inga problem, det är Bolton jag undrar över. I tio år har Wanderers varit klubben som fångat upp vacklande karriärer och styrt dem rätt – men nu är Big Sams trollspö väck, och utan honom kommer Bolton bli en vacklande klubb. Det blir ett tufft år för Chippen, på många sätt.

Topp 5, hur slutar det?

Peter Wennman: 1. Man United. 2. Chelsea. 3. Liverpool. 4. Arsenal. 5. Tottenham. Ledsen att jag inte kan bjuda på några sensationer ... men så här blir det. Älskar Dirk Kuyt i Liverpool, men det saknas en man till av hans kaliber för att laget ska kunna vinna ligan. Spurs är Laget Nästan. Arsenal är Laget Beautiful. Sen får de andra två slåss om titeln.

Erik Niva: 1. Man United. 2. Chelsea. 3. Liverpool. 4. Arsenal. 5. Tottenham. Trist men ofrånkomligt tips. Man United har flest matchvinnare, högst fart och bäst balanserad trupp. Chelsea var länge mina vinnare, men de har redan drabbats av en skadekris och blir dessutom av med halva laget under Afrikanska Mästerskapen. Liverpool är en enda spelare i världsklass från att vara en utmanare på allvar, men Fernando Torres är inte den mannen.

Simon Bank: 1. Chelsea. 2. Man United. 3. Liverpool. 4. Arsenal. 5. Tottenham. Hugget som stucket mellan de två största. Chelsea får en tuff januari, men har ett lite tyngre och stabilare lag än United. Arsenal blir förstås bättre än alla tror (ligacupfinalen visade att juniorerna kan spela), Spurs utmanar de stora, och Liverpool spelar CL-semi i vår igen?

Vem blir årets skyttekung?

Peter Wennman: Kan man hitta en överraskning som Marcus Berg eller Johan Oremo i Premier League? Okej, då sticker jag ut hakan och säger ... Rolando Bianchi, Manchester City.

Erik Niva: Svårtippat eftersom vinnaren knappt ens lär göra 20 mål, men... Dimitar Berbatov, Spurs. Och fan vet om man inte bör hålla ögonen på Sjevtjenko.

Simon Bank: Drogba vore självskriven om det inte vore för Afrikanska Mästerskapen. Jag tror att han vinner ändå, men garderar med Rob van Persie.

För övrigt ...

Peter Wennman: ... hoppas jag på en minskning av filmandet och fuskandet.

... hoppas jag att filmare och fuskare får hårdare straff, beslås med bojor, hissas upp i kedjor under ett tak i ett rökeri på norrlandskusten och säljs ut som böckling på ett torg i Söderhamn.

Erik Niva: ... lider jag med Leeds United.

... befarar jag att 4-5-1-trenden får målsnittet att sjunka ytterligare.

... anser jag att Rafa Benitez nya bockskägg bör förstöras.

Simon Bank: ... blir Malouda årets värvning.

... gör Adel Taarabt årets dribbling.

... har Steve Finnan större chans att hitta målet än vad de här tipsen har.

ARTIKELN HANDLAR OM