Rasistkampanj bland svenskklubbens fans

FOTBOLL

FC Köpenhamn-supportrar sprider rasistiska klistermärken

FC Köpenhamn skakas av en rasistkampanj bland fansen.

Runt om i staden sitter klistermärken med texten ”FCK-fans mot muslimer”.

– Det är våldsamt obehagligt, säger klubbens ordförande Flemming Østergaard.

På klistermärket finns, förutom texten, en av de tolv Muhammed-karikatyrer som publicerades i Jyllands-posten tidigare i år. Klubben tar kraftigt avstånd från klistermärkena, och hoppas kunna hitta den som ligger bakom dem.

”Använder vårt namn politiskt”

En medlem i organisationen Dansk Front, som stöttar FCK, uppges ha tagit på sig ansvaret för klistermärkena.

– Vi har inte fått tag på någon, men har en aning om vem som har gjort det. Det är folk från yttersta högerkanten. Vår efterforskning tyder på att det är några rasister som prövar att använda vårt namn politiskt, säger FC Köpenhamns ordförande Flemming Østergaard till Berlingske Tidende.

Fyra svenskar

Østergaard hoppas att alla förstår klubben inte alls står för det budskap som sprids. Lyckas man hitta de skyldiga väntas livstids avstängning från Parken – klubbens hemmaarena.

– Jag reagerade med bestörtning då jag såg klistermärket. Det finns dom som spekulerar i att någon försöker dra in FCK i en ny Muhammed-kris, men jag tror inte att det lyckas, säger han.

I FC Köpenhamn finns fyra svenskar, A-landslagsspelarna Marcus Allbäck, Fredrik Berglund och Tobias Linderoth, samt U21-landslagsmannen Oscar Wendt.

Johan D Lundin ([email protected])