”Det jag gjort har varit rätt”

FOTBOLL

Djurgårdens Thiago Quirino om kritiken, vändningen och guldjakten

För en månad sedan såg Thiago Quirino Da Silva, 22, ut att vara på väg mot ännu en misslyckad säsong. Ännu ett fiasko för 14-miljonersmannen.

Det var för en månad sedan.

Nu är han allsvenskans mest effektiva målskytt och på väg att skjuta SM-guldet till Djurgården.

– Revansch? Nej, så ser jag det inte. Det tog bara lite längre tid för mig att anpassa mig till fotbollen i Sverige än för vissa andra, säger han.

Det var efter 57 minuters spel i matchen mot Helsingborg på Olympia den 3 september som det vände på allvar. Thiago Quirino Da Silva visade äntligen de kvaliteter som en gång övertygat Djurgården och dess riskkapitalister om att brassen var värd de miljoner som satsats när han plockades över från Atlético Mineiro, något av en hovleverantör av brasilianska fotbollsspelare till allsvenskan.

Det var då han sprintade ifrån Helsingborgs försvar och vackert lyfte bollen förbi Daniel Andersson och in i HIF-målet. Då hade han redan gjort ett mål sju minuter tidigare. Visserligen hade han hittat nätet mot Elfsborg i slutet av juli, men det hade inte suddat ut bilden av Thiago Quirino Da Silva som den dyraste floppen i svensk fotbolls historia.

Inte ens fullträffarna mot Helsingborg räcker, men nu är Quirino ändå på god väg att lyckas. Sedan den lyckade insatsen på Olympia har han gjort ytterligare två mål, varav det i derbyt mot AIK höll högsta klass.

– Jag har tränat på bra och jag har fått visa min kapacitet, säger han med ett leende.

Nu är Quirino således en av allsvenskans hetaste spelare. En remarkabel metamorfos av en spelare som fram till dess, precis som under hela fjolåret, nästan sett olycklig ut när han fått hoppa in i spel. Pressen på Quirino har varit stor. 14-miljonersmannen kom till Sverige inför säsongen 2006 och var enligt Atlético Mineiro en spelare ”på en helt annan nivå än Afonso och Aílton”.

Att han dessutom hade spelat i det brasilianska U21-landslaget gjorde inte förväntningarna mindre. Med sådana meriter borde han rimligtvis inte ha hamnat i Sverige.

– Det var ett spanskt lag som visade intresse för mig under 2005, men då ville Atlético Mineiro helt plötsligt inte sälja mig längre. De behövde mig sa ordföranden så jag blev kvar.

Drömde aldrig om Sverige

Så blev det allsvenskan i stället. Vad tänkte du när du hörde om Djurgårdens intresse?

– Alla spelare i Brasilien drömmer om att spela i Spanien, Italien, England eller Tyskland. Djurgården och Sverige var inget som jag hade drömt om. Men så fick jag en inbjudan och jag blev glad. Jag såg det som en bra chans för mig och jag tänkte också att har man väl kommit till Europa så har man tagit ett första steg. Därifrån kan man komma till andra stora lag och ligor.

Vad visste du om Sverige?

– Jag hade hört lite från Afonso Alves och Paulinho Guará som jag har spelat med i Brasilien, men jag visste ändå inte särskilt mycket.

Han blev ”chockad” när han landade på ett kylslaget Arlanda. Snö hade han aldrig sett och ganska snart blev det också tydligt att fotbollen också skulle bli en helt ny upplevelse. Det blev bara ett mål i allsvenskan under 2006 och alltför ofta såg det ut som om han vare sig förstod sina lagkamrater eller sina uppgifter på planen.

– Det var tråkigt och jag kände mig besviken. Jag ville komma hit och spela bra fotboll och göra mina mål, men det fungerade inte. Jag vet inte riktigt varför, men spelet är väldigt annorlunda i Brasilien. Vissa anpassar sig direkt när de kommer hit, men för mig har det tagit lite tid. Det var en jobbig period, säger han.

Trött på kritiken

Hur hanterade du kritiken?

– Ibland blir man less, men jag kunde inte läsa vad som stod i svenska tidningar och förstod inte vad de sa på tv så jag tog inte åt mig så mycket. Men man blir less när hela världen tar sig rätten att kritisera. Det som var jobbigast var när min familj sattes mitt i det här. Samtidigt har jag fått stort stöd av laget och folk runt omkring.

Många blåränder hoppades givetvis att det skulle vända. Att han skulle hitta rätt och bli den skyttekung som meriterna skvallrar om att han borde kunna bli. Men inför årets säsong såg det inte mycket bättre ut. Visserligen gjorde han fyra mål mot Enköping i en träningsmatch, men han tycktes fortfarande sakna självförtroende på planen.

– Jag tyckte att självförtroendet ändå var hyfsat bra. Det var en ny säsong och jag kände att jag skulle få chansen att visa vad jag går för så jag kan inte hålla med om att självförtroendet var dåligt.

Men du hamnade på bänken igen. Hur mådde du under den här tiden?

– Alla spelare vill spela. Det är inte kul att sitta på bänken. Men jag åkte också på flera skador, fem stycken, i början av säsongen så därför tog det tid att komma tillbaka.

Så kom matchen mot Helsingborg. Hur mådde du efteråt?

– Innan dess hade jag spelat så lite, fem minuter här, tio minuter där. Nu fick jag spela från start och då kan man också visa mer. Efteråt var jag glad och jag kände att jag hade visat min kapacitet.

Nu har du gjort fem mål och har allsvenskans bästa målsnitt?

– Jag kan bara säga att jag är glad. Det visar att det jag har gjort har varit rätt för mig.

Ska vi kalla det för Quirinos revansch?

– Nej, jag ser det inte som revansch. Olika saker tar som sagt olika lång tid för olika personer. För mig tog det lite längre tid att anpassa mig till den här fotbollen, till det här laget och den här ligan.

Är du i toppform nu, eller kan du ännu bättre?

– Svårt att säga. Det är klart att jag hoppas att jag har mer att ge.

Kanske redan på söndag. Då möter Djurgården Gefle borta och i en stenhårda guldstriden behöver laget en seger. Med Mikael Dahlberg skadad och Mattias Jonson avstängd lär Quirino åter få chansen från start.

– Det är stor möjlighet att jag får spela från start och blir det så är jag beredd. Jag ska göra allt för Djurgården för vi behöver verkligen en seger. Tre poäng är livsviktigt.

Till slut kanske det ändå blir Quirino som skjuter Djurgården till SM-guld?

– Det är klart att jag ska försöka, men vi ska hjälpas åt. Som grupp har vi en väldigt bra chans.

Och kanske kan nästa år på allvar bli Quirinos år?

– Jag hoppas mycket på det år som kommer Det är viktigt att få en bra försäsong, få vara frisk och att man är med från början. Då kan det bli riktigt bra. Det tror jag verkligen.

Quirino om...

...konstgräs:

”Jag hatar konstgräs. I Brasilien skulle det aldrig hända att man spelar på konstgräs. Vi spelar på stränderna, på gatorna och fotbollsplanerna. Men ingen skulle gå ut efter jobbet och spela på konstgräs”.

...svenskan:

”Det är ett svårt språk, mycket svårt”.

...Sverige:

”Det är ett helt underbar land. Ett av de vackraste jag har varit i. Ett skönt folk så förutom kylan är det underbart att vara här”.

...Brasilien:

”För mig är det världens bästa land”.

...drömliga:

”Den spanska. Det är helt enkelt den bästa ligan i världen”.

Qurino rankar...

.. .allsvenskans bästa brassar:

Paulinho Guara, Hammarby: ”Jag kan inte ranka, men de här tre är duktiga. Paulinho har gjort över 60 mål i allsvenskan och han är mycket viktig för Hammarby”.

Wilton Figueiredo, AIK: ”Han har ju lämnat AIK, men får ändå vara med på min lista. Han var också en av de viktigaste spelarna i AIK”.

Junior, Malmö FF: ”Han har väldigt stora kvaliteter som passar bra in i Malmö FF”.

ARTIKELN HANDLAR OM