Mourinho skulle byta ut Sjevtjenko mot Henke redan i dag om han fick

FOTBOLL

MANCHESTER

Julbelysningen över de större gatorna i Manchesters centrum lyser fortfarande intensivt Chelsea-blå, så jag sitter här i Henkeland och tänker på José Mourinho.

Skulle José velat ha Henrik Larsson, som komplement till Didier Drogba, i det här läget?

Klart han skulle.

Foto: Wennman tror att ”Sjeva” är utbytbar.

Det är lustigt hur förutsättningarna har förändrats på bara ett par, tre månader.

Mästarna Chelsea skulle bli ännu svårare att slå, ännu jobbigare att möta, ännu giftigare efter det superdyra köpet av Andrij Sjevsjenko från Milan.

Drogba och i ”Sjeva” i anfallet – wow!

Samtidigt, i en annan del av landet, spred sig farhågorna.

Målsprutan Ruud van Nistelrooy hade lämnat Manchester United för Real Madrid, och där stod gamle Sir Alex Ferguson med begränsade alternativ.

Han hade den mäktige Wayne Rooney, han hade Louis Saha, och där bakom en comebackande norsk 33-åring (Solskjaer) som varit skadad i evigheter.

Det tycktes som om Chelsea satt på leken och hade en klart bättre hand.

Äktenskapet – en besvikelse

Och så hoppar vi i almanackan, fram till nu:

Den sympatiske Sjevsjenko har varit en flopp. Han har inte pallat för det våldsamma trycket från omgivningen, han har inte varit en tillräckligt god improvisatör för att anpassa sig till Chelseas spel.

Trots att Drogba varit fullständigt magnifik (eller kanske just därför?) har äktenskapet mellan Chelsea och Sjevsjenko blivit en stor besvikelse.

De senaste ligamatcherna, utan lagkaptenen och pådrivaren John Terry, har påvisat Chelsea-brister som ingen trodde fanns.

Blå Tåget klarade inte ens mer än 1–1 mot lilla Wycombe Wanderers i Carling Cup i onsdags.

Det är lite halvkris bakom kulisserna, Mourinho antyder att han inte får köpa de spelare han vill nu i januari och det är alldeles uppenbart en fnurra på tråden mellan honom och ägaren Roman Abramovich. En fnurra som kanske uppstod redan då Roman drev igenom köpet av Andrij Sjevsjenko.

Medan detta drama utspelar sig sitter alltså Sir Alex här i Manchester och njuter av livet.

Han gjorde årets dragning i fotbolls-Europa när han trollade fram Henrik Larsson från ingenstans.

Mourinho satt som sagt på leken, men Sir Alex hade en joker uppstoppad i kavajärmen som han plötsligt slängde fram på bordet.

Det är andra odds nu.

Svenske Larsson gjorde succé i sin debut mot Aston Villa i FA-cupen och en blind kunde se att det uppstod en omedelbar kärleksaffär på Old Trafford:

Wayne Rooney och Henrik Larsson.

Med Rooney droppade långt ner och jagande på allt, som en frustande galning … och en Larsson som äntligen var tillbaka i sin älskade gamla roll igen, som striker på topp, ständigt i rörelse, snabb och smart.

Nu sitter alltså Manchester United med ligans hetaste anfallsduo, medan Chelsea famlar i mörker. Och när Sir Alex har Saha och en nyfödd Solskjaer som back up, då har Mourinho ett så osäkert kort som Kalou, som jag inte kan se storheten i.

Lägg därtill all den offensiva power som United har i Cristiano Ronaldo. Med respekt för Lampard och kompani på Chelseas mittfält så är det i nuläget fördel United också där.

Så vitt jag vet har José Mourinho bara fått frågan en gång, från Sportbladet, om vad han anser om Uniteds köp av Henrik Larsson.

José ryckte nonchalant på axlarna och sa:

– Jag har ingen aning.

Håll i hatten, Mellberg

Tänk, jag tror att han faktiskt har en liten aning om vad det betyder nu, särskilt efter Henke-debuten i lördags.

Han skulle nog byta den svindyre Sjevsjenko mot den billige ”pensionären” Larsson rakt av, redan i dag, om han fick.

Här i Henkeland ser vi fram mot ett nytt Larsson-framträdande mot Aston Villa i morgon, jag tror säkert han får börja med Rooney igen, och jag säger bara:

Håll i hatten, Olof Mellberg, i morgon kan du stå avklädd på Mardrömmarnas Teater.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM