Thern kommer att sluta sin resa som förbundskapten

FOTBOLL

Varje resa börjar med ett första steg - som det kinesiska ordspråket lyder"

Första steget togs när han 1999 engagerade sig i moderklubben och ifjol förde upp IFK Värnamo i division två.

Andra steget tas nu när han skrivit ett treårskontrakt som tränare för Halmstads BK.

Visst återstår ytterligare ett antal kliv, men ändå är detta en logisk etapp på den resa som någon gång i framtiden innebär att svensk fotbolls förbundskapten heter Jonas Magnus Thern.

Till att börja med får Jonas Thern resa de elva milen från Värnamo till Halmstad.

Egentligen något kortare eftersom det Herrestad säteri, som han 1996 inköpte för 3,5 miljoner kronor, ligger "på rätt sida" om Värnamo; i Kärda, en mil väster om den gamla marknadsplatsens centralort vid den idylliska Apladalen.

Thern blir allsvenskans yngste tränare nästa år

Jonas Thern är när allsvenskan startar i april nästa år nyss 35 fyllda och därmed den förmodligen yngste av de 14 tränarna. Han är garanterat den formellt minst utbildade.

Säkert kommer någon Herr Besserwisser att gnälla över detta, men själv ser jag bara positivt på att det kommer in nytt blod i den rundgång vi oftast ser bland de allsvenska tränarna.

Karriären omfattade spel i sex länder

Jonas har egen erfarenhet från spel i toppklubbar i sex olika länder.

Jonas Thern har tränat under Roy Hodgson i Malmö FF, Sven-Göran Eriksson i Benfica, Marcello Lippi i Napoli, Dick Advocaat i Rangers - en kvartett som just nu basar för Udinese, engelska landslaget och fortfarande Rangers - och har naturligtvis snappat upp ett och annat.

Det formella han missat genom att inte gå förbundets tränarkurser har han andra som kan. Uppbackningen är densamma som Tom Prahl haft under det sista av sina sex fina år i HBK: Janne Andersson som assisterande tränare, Anders Smith som lagledare.

Nu ligger det ingen automatik i att en duktig spelare blir en bra tränare, men nog underlättar det om man, som Jonas Thern, har spelat på elitnivå och gjort det i en roll som Jonas.

På plan har han alltid varit en ledargestalt. I såväl klubb- som landslag.

Stenhård - och svårtacklad

Stenhård i kroppen om än inte samma muskelpaket som kompisen Schwarz. Med sitt släpande steg och sin låga tyngdpunkt var han oerhört svårtacklad.

Själv smällde han på rätt friskt, och han är också ende svensk som blivit utvisad i en VM-semifinal.

Född i västgötska Falköping i mars 1967, uppvuxen i småländska Värnamo, värvad av skånska Malmö FF sedan IFK Värnamo förlorat en åttondelsfinal i JSM mot MFF, 3-1, proffs i Zürich, Benfica, Napoli, Roma och Glasgow Rangers.

Glimten i ögat har Jonas alltid haft, och den kommer han säkert att ha nytta av även nu. Jag minns vad Olle Nordin, Jonas förste landslagscoach och nästa år en av hans allsvenska tränarkolleger, berättade på det sammanträde 1989 då Olle, Lennart Johansson, Lars-Åke Lagrell, Thomas Carlson, Stefan Thylin och jag - juryn alltså" - beslutade att ge Jonas Guldbollen.

Jonas hade debuterat i landslaget som högermittfältare intill Glenn Strömberg, Robert Prytz och Stefan Pettersson borta mot Västtyskland en oktoberdag 1987:

- Jag skulle rätta till nånting under matchen, så jag rusade fram till Jonas på kanten och framförde det nya.

- Vet du vad Jonas svarade? "Du Olle, vilka är det vi spelar emot"?"

I dag spelar Jonas Therns IFK Värnamo mot Grimsås IF, serieledare i division två Östra Götaland - klockan 15 på Finnvedsvallen.

Nog så allvarligt eftersom Värnamo just nu ligger på kvalplats med tre poäng upp till Myresjö, fyra till Nybro. Sen är det bara två seriematcher kvar: Gullringen borta nästa lördag och Husqvarna hemma i sista omgången.

Därefter heter hemmaplanen Örjans vall.

ARTIKELN HANDLAR OM