Vem har råd att betala hans lön?

FOTBOLL

Rivaldo går gratis från Barcelona - men står utan kontrakt

Finnes: En av världens bästa fotbollsspelare.

Kostnad: 0 kronor.

Problemet: Lönekraven

?

Rivaldo.

Real Madrid, Atletico Madrid, Leeds, Milan, Lazio, Newcastle?

Alla har de nämnts som potentiell ny arbetsgivare åt Rivaldo sedan han blev fri att gå från Barcelona i söndags.

Just nu verkar serie A-klubben Milan vara det hetaste alternativet. Vice ordföranden Adriano Galliani har bekräftat det tidigare i veckan. Men Milan har också, precis som andra klubbar, uttryckt farhågor för brassens lönekrav.

Uppgifter säger att han på det året han hade kvar med Barcelona skulle hämtat in 60–70 miljoner svenska kronor.

Atletico Madrid sägs ha dragit tillbaka sitt intresse för Rivaldo, men enligt sportchefen Paolo Futre finns intresset kvar.

– Vi kanske inte är så välbeställda som Milan, men vi är rikare när det gäller att visa entusiasm för honom. Tills han skriver på för en italiensk klubb tänker jag fortsätta drömma, säger Futre enligt Soccernet.

Rivaldo, 30, har haft en ganska misslyckad säsong i Barca bakom sig, men visade med sina fem mål i VM att han fortfarande håller för fotbollsspel på högsta nivå.

Problem med tränaren

Men när det blev klart att holländaren Louis van Gaal återvände som tränare till Barcelona var det som upplagt för problem.

van Gaal och Rivaldo är sedan tidigare inte de bästa vänner och holländaren tycker att Rivaldo inte visar tillräckligt mycket engagemang för sitt klubblag.

– När du ser Rivaldo spela för Brasilien ser du en entusiastisk spelare, en som vill jobba för laget. Det är skillnaden, säger van Gaal enligt Soccernet.

Han gillade inte när Rivaldo bad om två veckors extra semester.

– Visst är det en stor framgång för honom att vinna VM, men han måste komma ihåg att det är klubblaget som betalar hans lön, och klubblaget måste komma först.

Är på semester

Rivaldo själv vill inte uttala sig om sin situation just nu.

– Jag är för tillfället på semester och kan inte ge en presskonferens men jag lovar att göra det så fort jag vilat, säger han.

På sin hemsida svarar Rivaldo ändå på van Gaals uttalanden.

– Han är avundsjuk för att jag vann en turnering som han inte ens kunde kvalificera sig för. Jag tycker synd om van Gaal och förstår varför han är arg. Trots alla stjärnor i det holländska landslaget klarade han ändå inte av att leda dem till VM.

Att Rivaldo kan tala för sig råder inga tvivel om.

Nu återstår det bara att se om han kan hitta en klubb som har utrymme för hans löneanspråk – och personlighet.

Erik Jullander