Månsson: AIK tog en chans - gick inte hem

FOTBOLL

Sorglig utveckling för den förre skyttekungen

Lika lyckad som Markkanen-värvningen blev, lika misslyckat blev Teteh-lånet.

Han kom till AIK med stora förväntningar och lämnar utan att ens ha spelat i a-laget.

En sorglig utveckling för den allsvenske skyttekungen från 2011.

Foto: Oskar Månsson.

Den som är utan synd må kasta första päronet.

Ja, det borde kanske inte vara jag som skriver den här texten med tanke vad jag tyckte i slutet av januari när Teteh-lånet presenterades.

Hajpen var stor, jag var en del av den.

Om jag ska försvara mig en aning så skrev jag krönikan just innan Rosenberg-bomben slog ner i Malmö, i ett läge där Johan Dahlin, Erik Friberg och Jiloan Hamad hade lämnat mästarna. Jag garderade mig också så gott det gick, "om skadan läker och återhämtningen går enligt plan så har Teteh alla förutsättningar att lyckas på nytt".

Fick inte ordning på sig själv

Hur som helst.

Det är svårt att påstå att jag träffade rätt.

Jag trodde på affären – Teteh spelade noll minuter. Varför det blev är en komplicerad historia, men vi kan åtminstone konstatera att Teteh inte hittade formen på sju månader. Småskador rörde till det, visst, men kärnan är att Teteh inte fick ordning på sig själv och sin kropp.

– Det har gått långsammare än vi trodde. Han har haft problem med koordinationen, inte fått ordning på fötterna, som Andreas Alm diplomatiskt uttryckte saken.

Nej, det blev en stor flopp av det hela. Från 15 mål på 18 matcher under den förra AIK-sejouren till absolut ingenting. Och då ska vi komma ihåg att sportchefen Björn Wesström från början trodde att Teteh skulle vara återställd till den allsvenska premiären i början av april.

Samtidigt kostade det inte AIK särskilt mycket, det kan till och med ha varit en plusaffär till en början då årskortsförsäljningen sköt i höjden. AIK betalade Tetehs operation och en del av hans lön men i tider av Markkanen-, Quaison- och Borges-försäljningar – jag räknar med att den sistnämnda blir av – så handlar det inte om några jättesummor. Det var en chansning, den gick inte hem, men AIK hade råd att gambla.

Annat var det i vintras, när Daniel Majstorovics tragikomiska AIK-äventyr summerades med en miljoncheck. Den värvningen dömde jag ut som AIK:s sämsta sett till kostnad, förväntningar och utfall och där kan inte Teteh konkurrera. Dessutom har Eero Markkanen, Henok Goitom och emellanåt Kennedy Igboananike varit riktigt bra under säsongen, anfallsspelet har inte varit ett AIK-problem.

Tyst Teteh

Så vad tycker Teteh om det hela?

Det vet jag inte riktigt, för han vill inte uttala sig. Jag gjorde ett försök tidigare i dag när jag hälsade på AIK:s klubbstuga på Karlberg, men fick bara "kanske i morgon" och "vi får se vad som händer".

Ja, vi får se vad som händer.

För AIK:s del påverkas i stort sett ingenting, Teteh har i bästa fall tränat med a-laget, men för honom själv vet jag inte vad som väntar. Redan före AIK-utlåningen var han långt ner i Bursaspor-hierkarin och han lär inte ha förbättrat sitt rykte under det senaste halvåret.

ARTIKELN HANDLAR OM