Zlatan ser slutet på karriären

FOTBOLL

”Jag har inte samma fysiska styrka”

Foto: Zlatan Ibrahimovic ser slutet på sin fotbollskarriär.

Zlatan Ibrahimovic, 32, öser återigen in mål för Paris St-Germain.

Men i en stor intervju med ESPN berättar den svenska stjärnanfallaren att han ser ett slut på sin storartade karriär – redan inom en tvåårsperiod.

– Jag är inte 20 längre. Jag kan inte springa som förr, säger han.

För 15 år sedan gick Zlatan Ibrahimovic upp i Malmö FF:s a-lag. Sedan dess har anfallaren hunnit bli 32 år, tagit 23 titlar, vunnit priser för spektakulära mål, skapat rubriker världen över och av många utsetts till en av världens bästa fotbollsspelare.

I en stor intervju med ESPN berättar Zlatan om sitt liv, hur han ser tillbaka på karriären – och om framtiden.

”Är inte som förr”

I början av Zlatan Ibrahimovic fotbollskarriär var allt bara en lek, enligt anfallaren själv.

– I början var allt roligt. Jag gjorde det jag ville göra. Nu är allt mycket mer seriöst, du representerar en klubb och du måste vinna. Om du inte får resultat kommer någon annan att ta din plats. Det är en helt annan situation. Men jag är fortfarande här i ett par år till, sedan kommer jag att titta framför tv:n i stället, säger han.

Ibrahimovic menar att kroppen, sina kung fu-mål till trots, inte längre är vad den en gång var.

– Jag tror att jag har förändrats väldigt mycket i mitt sätt att spela. Du har inte samma kropp, samma fysiska styrka. Du har inte samma mentalitet och sätt att tänka. Jag är inte 20 längre. Jag kan inte springa som förr! Jag spelar mer intelligent nu, mer komplett, säger han.

”Kommer aldrig att förlora min instinkt”

När ESPN-reportern nämner klackmålet som Zlatan gjorde mot Bastia i Ligue 1 förra säsongen skrattar han.

– Jag kommer aldrig att förlora min instinkt. Den kommer jag alltid att spela med, det målet var helt spontant. Men jag rankar mitt Sverige-mål mot England högre. Människor glömmer också målet mot Italien i EM 2008, alla är mål som människor kommer att minnas för alltid, det är jag väldigt glad för.

Är det viktigt för dig att bli ihågkommen? Att vara en del av historien?

– Jag är säker på att folk kommer att minnas de målen under en lång tid och det är det du vill som spelare. Alla spelare försöker att göra ett fantastiskt mål och jag är lyckligt lottad som har gjort ett par.

Ser slutet på karriären

Zlatan Ibrahimovic har kontrakt med PSG fram till 2016, kanske blir det den sista säsongen han spelar.

– Jag kommer att vara 34 nästa säsong och jag ser inte mig själv fortsätta spela på samma höga nivå efter det. Förmodligen är svaret ja, säger han.

Avslutningsvis talar Zlatan en del om Champions League-spöket, den enda stora titel han saknar i klubbsammanhang.

– Jag tror att vi kan vinna den i år. Det här laget är som gjort för att spela stora turneringar. I nyckelögonblick måste du ha de små detaljerna på din sida och jag tror att vi har det i laget nu.

Är det en besatthet att vinna det?

– Nej. Om du har en besatthet innebär det att du känner att du inte har uppnått allt du vill i din karriär. Jag har gjort det. Jag har 23 titlar och har gjort mitt bästa under hela min karriär. Om jag inte vinner Champions League skulle jag fortfarande vara glad och stolt.

– Den "riktiga” Ronaldo vann aldrig Champions League. Vad säger folk om honom? Det är samma sak med mig. Du vinner för att du vinner, men det förändrar inte den spelare du är. Om Maradona inte hade vunnit VM, hade folk inte sagt att han var bäst i världen? Jo, det hade de.

ARTIKELN HANDLAR OM