”Jag ville mer än att bara titta på”

avKristopher Karlsson

Sohail Rehman, 22, är Uniteds nyaste tränare

1 av 3
FOTO: ROSSPARRY.CO.UK ROSS PARRY AGENCY

Sohail Rehman hade en dröm – och den har gått i uppfyllelse.

Den rullstolsburne 22-åringen är Manchester Uniteds nyaste tränare.

– När möjligheten att spela togs ifrån mig var det här egentligen mitt enda alternativ, säger Rehmann.

Rehman föddes med muskelförtvining i ryggraden och har suttit i rullstol sedan han var 13 år. Han har dock aldrig låtit sjukdomen stå i vägen för den stora drömmen.

Efter hårt arbete har han således landat ett jobb i en av världens största fotbollsklubbar.

22-åringen, en passionerad United-supporter, jobbar nu med klubbens fotbollsskolor och ska axla två roller. Han tränar tonåringar som provspelar för klubben och efter det ska han besöka skolor för att träna barn å Uniteds vägnar.

– Det är galet. Jag får tillbringa min tid på träningsanläggningen och träffa A-lagsspelarna. Det är en konstig känsla. Jag kommer alltid att vara en supporter i första hand. Det är en fantastisk arbetsmiljö och alla känner varandra. Det är en utmärkt chans för mig att få lite erfarenhet, att umgås med andra tränare som har sådan enorm erfarenhet, säger han enligt Bradford Telegraph and Argus.

Tackar David Moyes

Det var redan vid 11 års ålder som Rehman fick lägga skorna på hyllan efter insikten att han knappt längre kunde gå. Kärleken till fotbollen fick ta ett annat uttryck, och tränarkarriären föddes.

– När möjligheten att spela togs ifrån mig var det här egentligen mitt enda alternativ. Jag kunde kolla matcher men jag ville alltid göra mer än att bara se på.

Rehman, som är född och uppvuxen i Bradford, blev klar med sin tränarlicens hos det engelska fotbollförbundet i fjol och väckte redan då uppmärksamhet i engelska medier som världens första rullstolsburne tränare för icke-handikappade fotbollsspelare.

Det slutade i ett personligt brev från Uniteds legendariske manager Sir Alex Ferguson där skotten gratulerade Rehman för att ha tagit sig igenom den rigorösa utbildningen.

Det var dock inte Ferguson som såg till att  Rehman fick jobb hos klubben i hans hjärta.

– Jag vill rikta ett stort tack till David Moyes. Jag fick hålla i en träning hos United och efter det pratade han om hur imponerad han var av mig. Han ville ha mig hos klubben, han satte allting i rullning.

”Han kan riva alla hinder”

Nu siktar Rehman på att ta sig till den absolut högsta nivån inom sporten och betonar att det finns framgångsrika tränare där ute som, likt han själv, inte spelat professionell fotboll.

– Det finns managers som bara spelat på en låg nivå, som José Mourinho. En nackdel jag har är att jag inte kan demonstrera vad jag vill lära ut, men jag jobbar alltid runt ett problem och hittar ett sätt att lösa det, säger han enligt Daily Express.

Ett annat praktiskt problem är när rullstolen fastnar vid sidlinjen i leriga planer.

– Ibland fastnar jag men jag gräver bara mig ur och fortsätter att jobba. Man hamnar i zonen.

Hos United är man mer än nöjda med sin värvning.

– Trots enorma motgångar har Sohail visat att hårt arbete och målmedvetenhet kan riva alla hinder. Sedan han kom till klubben har alla inom Manchester United välkomnat honom med öppna armar, säger en talesperson hos klubben.

Tidigare United-mittfältaren Nicky Butt är i dag en del av tränarstaben hos A-laget. Han gillar också vad han ser hos Rehman.

– Det är en fantastisk bedrift och när man pratar med honom är det tydligt att han är en ung man som vet vad han vill åstadkomma. Det är vackert att han nu delar med sig av sina kvaliteter framför unga spelare. Jag är övertygad om att de kommer att inspireras av allt han åstadkommit, säger Nicky Butt.

ARTIKELN HANDLAR OM