Fotboll

Tittarstorm efter utebliven hyllning

Av: 

Fredrik Jönsson

Fredrik Falk

FOTBOLL

Klas Ingesson hyllades stort på Fotbollsgalan.

BP:s Pontus Segerström gavs inte lika stort utrymme – något som fick tittarna att rasa.

– Jag tycker personligen att Pontus kunde fått lite mer, men förstår att det är svårt att klämma in det i en sån här gala med kort tid, säger Nicklas Bärkroth.

Fotbollssverige skakades under hösten av två tunga dödsfall. Såväl Pontus Segerström, lagkapten och mittback i Brommapojkarna, som Klas Ingesson, landslagshjälte och tränare för Elfsborg, förlorade kampen mot cancern. Båda två hedrades under Fotbollsgalan och tv-sändningen inleddes i moll med Martin Stenmarks känslosamma version av ”Brothers in Arms”. Klas fru Veronica skickade en hälsning till alla i Globen och i ett tv-klipp visades även en tillbakablick på Klas Ingessons karriär.

”Total jävla skandal”

Men hyllningarna till Pontus Segerström blev inte lika stora när de två fotbollsspelarna hedrades. En bild på Segerströms tröja och ett porträtt var det som visades i inledningen av sändningen. På sociala medier strömmade reaktionerna in.

”Vart är hyllning till Pontus Segerström #TV4 ? Total jävla skandal och så skamlöst nonchalant! Usch fy fan very bad. #fotbollsgalan14”, skrev en av många upprörda tittare.

”Inte någon skillnad i människovärde”

Nicklas Bärkroth, lagklamrat med Segerström i BP:

– Det är klart Klas fick större, men det är en svår fråga att svara på, han har varit så otroligt stor för svensk fotboll och landslaget. Men självklart tycker jag Pontus förtjänar precis lika mycket, säger Bärkroth.

Camilla Hagman, kommunikations- och marknadschef på Svenska Fotbollförbundet, förstår tittarstormen.

– Jag har stor respekt för reaktionen, jättestor. Och det har inget att göra med hur vi värderar dem som människor. Hur man än svarar på en sådan fråga så blir det nästan att man värderar ett liv mer än något annat. Och det vill jag sannerligen över huvud taget inte ens komma nära, säger hon och fortsätter:

– Det är två fotbollsprofiler som gått bort i en hemsk sjukdom som cancer. Att det blev ett större inslag av Ingesson handlade mycket om att det också är en hyllning av honom i programmet efteråt och att han spelat i landslaget. Och återigen, inte någon skillnad i människovärde. Vi hade velat göra hur mycket som helst på Pontus, och ännu mer på Klas. Men det blir en avvägning och vi på svenska fotbollförbundet har i det här läget måste lyssna på produktionen och på de som är proffs på tv-program.

TV4 förstående

TV4:s exekutiva producent Pelle Porseryd märkte av några av reaktionerna men är i det hela taget nöjd med galan.

Många blev förbannade över den uteblivna hyllningen av Pontus Segerström. Hur ser du på det?

– Det är förstås supertråkigt om folk uppfattar det så. Vi har haft en dialog om det här känsliga ämnet, när vi tog beslutet om hur vi skulle göra, gjorde vi det i samförstånd med Brommapojkarna, säger Porseryd.

Känner du att ni kunde gjort något annorlunda?

– Spontant känns det som att man velat göra ännu mer, för det är så pass viktiga fotbollsspelare som gått bort. Samtidigt har vi massa som vi ville ta upp i programmet, dela ut alla bollar och priser. Då måste man göra redaktionella val och det landade i det här.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Tweets with replies by SIMONA (@simonasophia) | Twitter
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!