Tappade drömläget

FOTBOLL

BORÅS. Drömresultatet var inom räckhåll med 2-0 i paus.

2-1 efter 90 minuter gjorde Johan Larsson kluven:

– Det är fördel för oss, men vi blev naiva i andra halvek, säger Elfsborgs lagkapten.

Rio Ave kom till konstgräset i Borås med fyra raka nollor i bagaget. Fjolårets portugsiska cuptvåa har bland annat hållt nollan i två kvalmatcher till Europa League mot IFK Göteborg och mot Benfica i den portugisiska Supercupfinalen.

Men när Elfsborg spelade säsongens bästa halvlek, den första, mot Rio Ave på torsdagskvällen så spräckte Boråslaget portugisernas täta defensiv.

Först styrde Viktor Prodell in 1-0 efter 27 minuter efter ett fint anfall med förarbete av Anders Svensson och Viktor Claesson innan Johan Larsson levererade den sista passningen.

Fortsatte dominera

Elfsborg fortsatte att dominera på det för portugiserna obehagliga konstgräset med hög press, ett snabbt passningsspel och mycket löpvilja.

I 38:e minuten nickade Daniel Mobaeck in 2-0 på en högerhörna, åter med Johan Larsson som passningsläggare.

I det läget var en plats i Europa Leagues gruppspel, minst värt 20 miljoner kronor, nära.

– I första halvlek fick vi energi av att vi vann tillbaka bollen väldigt tidigt och bara fortsatte att köra. Vi ville fortsätta med det spelet i andra halvlek också, gå för det, säger Johan Larsson. Men det aggressiva spelet kräver mycket också.

Rio Ave gjorde två byten i paus och kom faktiskt ut som ett nytt lag i andra halvlek och tog över. Det var ombytta roller.

– Vi fick inte tag i dem. Sedan är det för dåligt av oss elva på planen som inte kan läsa av situationen och backa hem laget lite. Vi fortsatte att spela högt trots att de spelade förbi oss ett par gånger. Då blir det jäkligt jobbigt när man inte får se så mycket av bollen, säger Larsson.

”Självklart fördel”

Marcelo tryckte in 1-2 i 65:e minuten bakom ett passivt Elfsborgsförsvar och de portugisiska gästerna hade en boll i stolpen när Boråslaget var riktigt illa ute.

Men 2-1 för Elfsborg stod sig tiden ut.

– Självklart är det fördel oss nu ändå. Vi leder den här matchen med 2-1 i paus. När vi startar nästa vecka i Portugal är Elfsborg laget som är vidare just då.

Hur ska ni spela i returen?

– Vi kommer nog ta hem laget, spela lite mer på kontring. Trots allt är det Rio Ave som måste göra mål, säger Johan Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM