... och nu käkar vi upp dem

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Gör tre gånger så många mål i slutet – tack vare kosten: ”Är avgörande”

1 av 2

Svenska landslaget gör tre gånger så många mål som de släpper in i matchernas slutskede.

Näringsrik kost gör att de orkar hela vägen in i ­kaklet.

– Det är min övertygelse om att det är avgörande, säger landslagets kost­expert Henning Svendsen.

Mittfältaren Kim Källström pekar på en orsak till varför Sverige inte faller igenom mot mindre meriterade nationer: bra förberedelser. En del i uppladdningen är fylla på depåerna med ­näringsrik mat.

Måltiderna som serveras under landslagets samling är noga utvalda och består av råvaror med högt näringsvärde. 

Att kost och prestation har ett samband vet vi. I landslagets fall får vi med statistiken en aning om hur mycket.

Sportbladet träffade landslagets näringsexpert Henning Svendsen inför matchen mot Liechtenstein.

Det finns taktiska faktorer, det finns mentala aspekter men Henning Svendsen är övertygad om att de rent kostmässiga också är av­görande.

Felbeslut i slutet

Sverige gör helt enkelt fler mål än motståndarna i matchernas slutskede.

Vad är det då som händer?

Enkelt förklarat: i musklerna finns energi lagrat i form av glykogen.

– Det räcker i ungefär 90-95 minuter, säger Svendsen.

När det tar slut använder kroppen det lilla förråd som finns lagrat i levern. Det går fint, men kan påverka förmågan att tänka klart. 

– Levern sörjer för hjärnan, hjärnan går bara på glykogen från hjärnan. När kroppen tar därifrån får hjärnan mindre energi och man fattar fel beslut. Många felbeslut som fattas på en fotbollsplan sker i slutet av matcher, säger Henning Svendsen.

Har spelarna inte fyllt på sina depåer i musklerna är risken att denna energiförsörjning inträffar tidigare.

Henning Svendsen har ­tidigare intervjuat spelare om icke rationella beslut  som de fattat i slutet av matcherna. Vad de svarat?

– Hjärnsläpp.., säger Henning Svendsen.

”Tar 24 timmar”

Under höstens EM-kval är det extra kort mellan matcherna och det är extra viktigt att ladda om med ­vila och bra kost.

– Det tar 24 timmar att lagra på igen för att det ska finnas en ordentlig depå, säger Henning Svendsen.

De svenska spelarna äter fyra måltider på hotellet i Stockholm. Frukt, bär, grönsaker, kött och fisk – de får allt de behöver (inga kosttillskott) och äter både för att det är gott och med insikten om det delvis går att ”äta sig till framgång”.

– Drycken och maten kommer att avgöra i kväll. De har stenkoll på allt här och kollar av oss hela tiden, säger mittbacken Mikael Antonsson.

Motståndarna från Liechtenstein har inte samma förutsättningar.

– Många av våra spelare är inte professionella fotbollsspelare utan amatörer och med kort tid mellan matcherna kommer det att vara till nackdel för oss, ­säger förbundskapten René Pauritsch.

Gjorda mål under Erik Hamrén

FÖRSTA HALVLEK:

MINUT:

1-5: 4

6-10: 3

11-15: 5

16-20: 2

21-25: 3

26-30: 5

30-35: 5

36-40: 3

40-45: 3.

ANDRA HALVLEK

46-50: 6

51-55: 10

56-60: 7

61-65: 5

66-70: 5

71-75: 5

76-80: 4

81-85: 9.

86-90: 4

91 +: 9.

Sverige insläppta mål under Erik Hamrén:

FÖRSTA HALVLEK:

MINUT:

1-5: 4

6-10: 4

11-15: 1

16-20: 2

21-25: 3

26-30: 4

30-35: 5

36-40: 4

40-45: 3

ANDRA HALVLEK

46-50: 4

51-55: 2

56-60: 3

61-65: 2

66-70: 0

71-75: 1

76-80: 3

81-85: 1

86-90: 4

91 +: 2.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.