I kväll godtas inga ursäkter

FOTBOLL

Frändén: Efter alla krig – nu finns bara fotbollen kvar

Foto: Barcelonas Lionel Messi och hans anfallskompis Neymar ska i kväll försöka ordna segern mot bittra rivalen Real Madrid hemma på Camp Nou.

BARCELONA. La liga våren 2015 bjuder på tabellträngsel, stjärndueller och form­kurvor som pekar åt olika håll.

De senaste årens Clásicon har gett oss på ställningskrig, käftsmällar och tränare som inte hunnit växa ut i Camp Nou- kostymen.

I kväll är alla ursäkter ogiltiga, nu är det bara fotboll kvar.

Och förhoppningsvis lite skådespel.

Foto: Preliminära startelvor.

En poäng skiljer Real Madrid och Barcelona inför kvällens monstermöte, men vägarna dit har sett ganska olika ut. I takt med den senaste tidens resultat har Carlo Ancelotti tvingats gymnastisera sitt karaktäristiska vänstra ögonbryn allt högre när Madrid-media frustrerat frågat: ”Por qué?!”

Trots härdsmältan i 0–4-derbyt mot Atlético släppte Cristiano och kompani in fyra mål i returmötet mot Schalke i Champions League, och efter matchen mot Bundesliga-femman kastade Real Madrids nummer 7 furiösa blickar in i tv-kameran som cirkulerade kring honom. Ronaldo hade hållit sitt lag kvar i turneringen, men ingen skulle tro att han var nöjd med insatsen. Han tänkte inte missa ett utmärkt läge att visa det med hela sitt melodramatiska kroppsspråk.

Sen lämnade han Santiago Bernabéu- stadion med hälsningen att han inte skulle prata med media förrän efter säsongens slut. Ronaldo är fotbollsstjärna i första hand och superstjärna i andra och när han kliver ut på en plan äntrar han en scen på samma sätt som en skådespelare. Låt oss hoppas att han inte ändrar på den vanan i kväll.

Messi glänste mot City

Visst finns det skönhetsfläckar även på Barcelonas fasad just nu. Neymar har tappat karta och kompass den senaste månaden och Leo Messi konverserar bara tränaren Luis Enrique enstavigt och om det är absolut nödvändigt.

Men i vår har argentinaren med nummer tio på ryggen börjat spela fotboll som vore det 2011 igen och i veckan raderade han ensam ut Manchester City på Camp Nou.

Höstens Clásico på Santiago Bernabéu-stadion var 2014 års bästa klubbfotbollsmatch, det var en uppvisning i allt det la ligas toppskikt erbjuder när de smutsiga vendettorna lagts åt sidan.

Inga startelvechocker

Luis Enrique var då fortfarande ny på jobbet och matchen i Madrid föregicks av spekulationer om Luis Suárez skulle få göra efterlängtad la liga-debut (jodå) och kliva in i huvudrollen direkt (nja). I kväll vet alla vilka de är på Camp Nou. Vi kommer inte bjudas på några startelvechocker eller dåliga ursäkter efteråt, något som var mer regel än undantag klubbarna emellan under tidigt 10-tal. Då var inget domslut för litet för att förkastas och användas mot motståndarna, ingen presskonferens var för obetydlig för att skicka ett budskap till resten av Spanien. Och all­deles för ofta lät det all­deles för mycket som en eftermiddagssåpa som det här landet händelsevis är ganska vant vid: Du är med oss eller mot oss, att älska sitt lag är att hata det andra, DET ÄR ALLTID DE SOM FUSKAR!

Det finns förstås utomstående berättelser när det ska spelas Clásico. I veckan har Real Madrids supportrar tvingats se den katalanska klubben ansöka om cupfinal på Bernabéu-stadion mot Athletic Bilbao, ett möte vars existens Real-supportrarna allra helt inte vill låtsas om och absolut inte upplåta sin egen hemmaborg till.

Det är en debatt vi kommer att få följa den närmaste tiden, men inte just i dag. Återstår nu gör själva fotbollen. I kväll är det matchen som är grejen i Spanien.

* El Clasico: Barcelona-Real Madrid TV12 21.00

ARTIKELN HANDLAR OM