Nu inleds Uniteds mardrömsmånad

FOTBOLL

Laget ur form – då står storlagen på rad

Supportrarna vill se attack.

Spelarna vinner individuellt och inte kollektivt.

Nu gör sig Manchester United redo för ett skrämmande spelschema.

– Attack! Attack! Attack!

Manchester Uniteds supportrar är inte vana vid att skådespeleriet på drömmarnas teater ser ut som det gör och saknar tiden då anfallsfotbollen sprudlade. De senaste matcherna har man därför dragit igång en ramsa. De vill uppmana tränare Louis van Gaal att få ut mer av sin gnistrande offensiv.

Robin van Persie må vara skadad, men där finns Wayne Rooney, Radamel Falcao, Angel di Maria och Juan Mata. Låt vara att klubben i allra högsta grad är inblandad i striden om Champions League-platserna – United-fansen menar ändå att någonting saknas.

Kreativitet? Farten? Fantasin?

Många frågor

Frågorna florerar och när de röda djävlarna går in i ett stentufft spelschema måste van Gaal komma ut levande på andra sidan.

I veckan åkte United ut mot Arsenal i FA-cupen. Ju längre matchen led desto mer försökte United prickskjuta Marouane Fellaini, samtidigt som ratade anfallaren Danny Welbeck snappade upp en svag hemåtpassning och skickade in det Arsenal-avgörande målet bakom David De Gea.

Just målvakten De Gea har varit en av få ljusglimtar i ett trögt United. Ander Herrera har visserligen börjat komma tillrätta, men inte rekordvärvningen di Maria. Argentinaren som for fram som en tornado i början av säsongen verkar nu ha trampat i kvicksand och går ner sig för varje match.

Tufft schema

Falcao har inte gjort någon glad, backlinjen är i skriande behov av förstärkning och plötsligt har den argentinske VM-vänsterbacken Marcos Rojo fått styra försvaret. Rojo är en duktig fotbollsspelare som spelade mittback i sin förra klubb Sporting Lissabon, men att jämföra honom med företrädarna Nemanja Vidic och Rio Ferdinand vore varken rätt eller rättvist.

Härnäst väntar Tottenham med ligans orkan Harry Kane i spetsen, och sedan ett växande, vrålande Liverpool. Efter lite andrum (?) mot Aston Villa tar United emot City i ett derby, innan det bär av mot Stamford Bridge för möte med serieledande Chelsea. Det är ett spelschema som på många sätt kommer att definiera säsongen.

I VM lyckades Louis van Gaal göra diamanter av kolbitar, bära fram det holländska landslaget till välförtjänta bronsmedaljer. I United har han inte spelarmaterialet för att spela sitt 5-3-2 med offensiva ytterbackar, men envisas ändå med samma taktik. När spelet gått i backlås har individuell och inte kollektiv briljans varit Uniteds vapen hittills. Fotbollsvärlden känner inte igen den engelska storklubben.

”Attack! Attack!”

Snarare än att tåga in i stora salar med rak rygg och plocka hem tre poäng med pondus har van Gaals mannar smitit in, stulit poängen och flytt därifrån. Det räcker inte för supportrarna, som i över tjugo år skämdes bort av Sir Alex Fergusons förmåga att vinna titlar.

Från läktarplats på drömmarnas teater har de börjat skandera, utan avsikt att sluta förrän de ser förändring eller någon form av förbättring:

– Attack! Attack! Attack!

Van Gaal har lovat att det kommer. Nästa säsong.

Tar han sig inte levande ur de kommande matcherna kanske det inte blir någon nästa säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM