Zlatan: Du kan inte bara vara glad för att du kommit med

Publicerad 2015-03-26

Svenska talangerna som skulle ta över – så har det gått

John Guidetti, Alexander Kacaniklic, Rasmus Elm...

Många talanger har de senaste åren spåtts bli framtidens stora landslagsstjärna.

Knappt någon har blivit bofast i startelvan – av olika anledningar.

– Det lätta är att komma med, det svåra är att stanna kvar, säger Zlatan Ibrahimovic.

Ska Isaac Kiese Thelin lyckas?

John Guidetti utsågs för tre år sedan till Zlatan Ibrahimovics arvtagare – också av de båda spelarnas skoleverantör.

Alexander Kacaniklic var vår ljusnande framtid för ett par år sedan.

Rasmus Elm spåddes under många år bli nästa stora spelmotor i landslaget efter Anders Svensson.

Bredvid eller framför sig i a-landslaget skulle Elm ha Pontus Wernbloom och runt dem en stomme med lagkamrater från det U21-landslag som gjorde sådan succé i hemma-EM 2009, som Rasmus Bengtsson, Emir Bajrami, Ola Toivonen och Marcus Berg.

Ingen av dem har blivit givna startspelare i landslaget. Anledningarna är förstås flera – allt från skador och sjukdomar till en utveckling som avstannat och brist på speltid i klubblaget. Och det finns bara elva platser i en startelva.

Tungt för skyttekungen

Wernbloom och Toivonen är alltid med i truppen och har gjort viktiga mål i landslaget. Men faktum är att ingen av de ovan nämnda har blivit bofast i den blågula startelvan. Från laget i U21-EM 2009 har egentligen bara två spelare slagit sig in där: de två ytterbackarna Mikael Lustig och Martin Olsson.

Hela U21-EM:s skyttekung, Marcus Berg, har till exempel startat en enda tävlingslandskamp i sin karriär – mot Malta 2010.

Så när den svenska elvan radar upp sig i morgon i Chisinau för nationalsången så står Andreas Isaksson, 33, Andreas Granqvist, 29, Kim Källström, 34, Sebastian Larsson, 29, och Zlatan Ibrahimovic, 33, där igen.

Mikael Antonsson hade också gjort det om han hade varit frisk. Albin Ekdal och Jimmy Durmaz är de enda två under 27 år som slagit sig in i landslagets startelva det senaste året.

– Jag har spelat från start varje säsong och inte suttit på bänken i varannan match. Jag har fått kontinuitet och utvecklats i lugn och ro. Jag har inte haft bråttom och det tror jag har hjälpt mig att ta den här platsen i landslaget, säger Ekdal.

22-åring på topp

Nu är frågan om Isaac Kiese Thelin, 22, ska göra det så många misslyckats med. Enligt Sportbladets uppgifter från den stängda träningen i går bildar han nämligen anfallspar med Ibrahimovic mot Moldavien och gör därmed sin första tävlingslandskamp från start.

Sportbladet ställde frågan till Ibrahimovic om varför så många talanger kommit och gått de senaste åren i landslaget.

– Allt handlar bara om att ta vara på chansen när du väl får den och inte bara vara tacksam och glad för att du kom med. Det lätta är att komma med, det svåra är att stanna kvar, säger Zlatan.

Är det många som varit för tacksamma och glada för att kommit med och inte tagit chansen?

– Jag vet inte om det varit för att de varit tacksamma eller för att de inte varit tillräckligt bra eller inte fått tillräckligt med speltid i sina klubblag för att utvecklas. Klubblag och landslag är stor skillnad för mig. Här går det snabbt och är bättre kvalitet på alla nivåer.

FOTNOT: Moldavien–Sverige spelas 20.45 fredag och sänds i kanal 5.

De skulle bli våra stora landslagsstjärnor – så har det gått

Pontus Wernbloom, 28, CSKA Moskva.

Ständigt given i truppen men har inte startat en kvalmatch sedan ”Bragden i Berlin” hösten 2012.

Ola Toivonen, 28, Rennes.

Också alltid given i truppen. Sköt Sverige till EM 2012 och fick starta två matcher där. Med i startelvan enskilda gånger numera, mest när Zlatan är skadad eller avstängd.

Marcus Berg, 28, Panathinaikos.

Skyttekung i U21-EM 2009 men fick sedan ont om speltid i tre år i Hamburg och varit in och ut i landslagstruppen. Lossnat i Panathinaikos senaste 1,5 åren men inte startat en tävlingslandskamp på snart fem år.

Rasmus Bengtsson, 28, Malmö FF.

I stället för att ta över efter Mellberg och Majstorovic fick han se två mittbackar som är äldre än honom själv bli bofasta i startelvan: Granqvist och Antonsson.

Emir Bajrami, 27, Elfsborg.

Blev startspelare när Hamrén tog över landslaget. Med i EM 2012. En ryggskada har sedan spolierat karriären.

Rasmus Elm, 27, Kalmar.

Skulle bli landslagets nye spelmotor och var med redan under Lagerbäck. Men Elm fick aldrig ut hela sin kapacitet i landslagströjan och har inte spelat fotboll sedan förra säsongen på grund av sjukdom.

Alexander Kacaniklic, 23, Fulham.

Slog igenom hösten 2012 och var då den nya, heta stjärnan i blågult. Har fått nöja sig med ett inhopp i EM-kvalet och inte ens med i truppen bitvis.

John Guidetti, 22, Celtic.

Enormt hajpad för tre år sedan. Sedan skadad och sjuk. Tillbaka sedan ett år. Får nöja sig med U21-landslaget nu.

Oscar Hiljemark, 22, PSV Eindhoven.

Hiljemark var ett stort framtidsnamn hos Hamrén för ett par år sedan. Spelade några vänskapslandskamper på våren och sommaren i fjol men petades till höstens EM-kval och opererades sedan i höften.