Richt om Hamréns Zlatan-besked: ”Katastrof”

Publicerad 2018-06-11

Han ska spela lite mer golf, resa oftare med sin fru, men sluta jobba är det inte tal om.

– Jag hittar nog på något, säger landslagschefen Lasse Richt.

Den snart före detta landslagschefen Richt.

– Jag hoppas att jag kliver av först den 16 juli, dagen efter VM-finalen. Det är så långt vi har planerat, säger han.

En helgdagsafton i maj på förbundskansliet i Solna är det tyst, stilla och nedsläckt. De anställda är lediga, så när som på två personer. I ett hörn i kontorslandskapet sitter förbundskapten Janne Andersson framför en dator.

Han har träningskläder på sig, hälsar, beklagar att han kanske luktar lite svett och återgår till sitt.

Richt har ställt upp för en intervju. Han gör sällan det utanför ordinarie landslagssamlingar.

– Jag gillar att verka utan att synas, säger han.

Verkar gör han och verkat har han i sin nuvarande roll i 20 år – och nog synts betydligt mer än han velat. 1998 efterträdde han Lars "Laban" Arnesson som teknisk direktör. Inför EM-slutspelet två år senare byttes titeln till landslagschef.

Man kan säga mycket om Richt – och det sägs mycket – men det är en jäkel på att jobba. Med åren har han blivit en grå eminens på förbundskansliet, med ett brett internationellt kontaktnät och en diger kunskapsbank ur vilken det sedan årsskiftet görs ständiga överföringar till Stefan Pettersson, hans efterträdare.

Kontrollfreak

Richt känner och har träffat de flesta av betydelse på andra förbund, han har goda kontakter med ledare i många europeiska storklubbar och han har ett finger med i det mesta kring herrlandslaget. Inget konstigt i det. Han är chefen, det vilar på hans ansvar att verksamheten fungerar. Då måste du ha koll på läget och om det är något som får Lasse Richt att snudd på må fysiskt illa är det att inte ha kontroll.

TT: Du har kallat dig själv för tidsfascist och kontrollfreak?

– Haha... ja, men det här med tid är viktigt. Du kan prata med mina barn om det. Att hålla tider är en fråga om respekt i grund och botten och därför är det en viktig sak. Kontrollfreak? Ja, jag vill känna till saker, inte så att jag vill styra utan ser gärna att andra tar ansvar, men jag vill gärna ha information, vara förberedd.

Speciellt en händelse på det senare temat stör honom fortfarande när han tänker på den.

När Erik Hamrén precis hade tillträtt som förbundskapten hösten 2009 hölls en presskonferens i Malmö i samband med Fotbollsgalan. Den uppklädde Hamrén nämnde, nästan som i förbigående, att Zlatan Ibrahimovic tagit en paus från landslaget och inte fanns med i hans trupp till landskampen mot Italien.

Det tog hus i helsicke.

Hamrén tycktes inte förstå sprängkraften i vad han precis sagt. Det gjorde Richt. När följdfrågorna haglade och Hamrén parerade bäst han kunde stod Richt en bit från podiet. Den som studerade honom såg en plågad man.

– Jag hade förberett honom (Hamrén) för lite. Det var en katastrofal presskonferens. Jag gillar noggranna förberedelser. Det var ett bra exempel på att det inte var så. Det retar mig. Jag kan tänka tillbaka på det och tänka "varför gjorde jag och vi inte så här". Det gäller att kommunicera ordentligt, säger Richt.

Tog rygg på Ljungberg

Som chef för det medialt mest bevakade landslaget är det oundvikligt att inte synas och höras. Det spelar ingen roll vad du heter. Det ingår i jobbet, men Richt gjorde det inte lättare för sig när han som mästerskapsdebutant i sin chefsroll bokstavligen tog rygg på Fredrik Ljungberg.

Henrik Larsson, Patrik Andersson, Kenneth Andersson hette de lite äldre svenska stjärnorna i EM-truppen 2000.

De klarade sig själva.

Ljungberg, internationellt uppmärksammad för sina insatser i Arsenal, ville gärna ha någon med sig och denne någon blev Richt. Det här var innan tejp, rep, staket eller andra hinder skilde spelare och journalister och fotografer åt. Ljungberg gillade inte klungsamtalen. Folk han inte kände kom för nära och precis som på planen ville han ha koll på vad som fanns bakom honom. Den uppgiften föll på Richt – och vips visste alla vem han var. En och annan utländsk reporter frågade visserligen redan i Oisterwijk och långt senare på andra arenor vem ledaren var som hade en så fin vänsterfot och slog bäst inlägg på träningarna.

Men det är en annan historia.

För sedan kom Zlatan Ibrahimovic med allt vad det innebar. En världsstjärna i laget. Målen, de fenomenala prestationerna, den enorma uppmärksamheten på en spelare – men också konflikter och kontroverser att hantera.

Mycket hamnade i Richts knä.

"Ingen rök utan eld"

Intresset för Ibrahimovic och landslaget växte, mediebevakningen därefter. Men den där gamla idyllen när spelare, ledare och journalister möttes på ett relativt avspänt sätt och med en outtalad ömsesidig respekt i botten fanns inte längre.

Relationen blev i stället rejält ansträngd, emellanåt till och med fientlig. Vissa journalister var genuint illa omtyckta, vissa spelare sågs som skitstövlar av pressen. Richt fick sina slängar av sleven, kallades för vakthund, Zlatans livvakt och det raljerades om honom och ett stängt landslag.

TT: Hur ser du på det?

– Ingen rök utan eld. Jag kanske har bidragit till det, men jag tycker aldrig att vi varit ett stängt landslag. Inom fotbollen är vi internationellt sett ett av de mest öppna landslagen, men det har ingen betydelse när vi jämförs med handbollen och så vidare.

– Vi diskuterar vilka gränser vi har och någon ska till slut säga ja eller nej och jag har väl varit den som har tagit rollen att säga nej. Mitt jobb är ändå i grunden att skydda spelarna på något sätt. Om det är överbeskydd eller inte får andra avgöra. Vi har haft diskussioner om att vi talar inte med vissa journalister, något jag tycker är helt fel, men till slut så blir det individens val. När Zlatan bojkottade Aftonbladet satt jag med honom på podiet några gånger. Han visste inte vem som var från Aftonbladet så jag fick stöta med knäet varje gång. Det var viktigt för honom och jag tyckte att jag gjorde rätt.

Svår nöt att knäcka

– Personligen tar jag inte åt mig av kritiken. Det rinner av mig ganska fort, men det är klart att jag inte är okänslig. Totalt sett står jag för vad jag gör och jag gör fel ibland. Relationen till medierna var nog som sämst under VM 2006. Då vet jag att jag var irriterad många gånger.

TT: Men det är du som ofta har kommit i kläm mellan medier och vissa spelare, eller hur?

– Det är klart man gör. Förhållandet till medierna har varit den svåraste nöten att knäcka. Medierna är viktiga för oss. Vi lever på att bli omskrivna, vare sig det är positivt eller negativt. Balansen är ibland jättesvår och det har varit en hel del saker.

Efter mer än ett kvarts sekel i förbundets tjänst kliver Richt av efter VM.

– Ett beslut som värkt fram under flera år. Det värsta som skulle kunna hända mig är om Håkan (Sjöstrand, förbundets generalsekreterare) skulle säga till mig att "Lasse, det är dags att tänka på refrängen".

– Jag blir 64 i år. I höst börjar en ny tävling som heter Nations League och man vill ju vara med hela cykeln om man gör det. Då är jag 66 om jag skulle gå ett varv till. Då är det bättre att jag släpper det till någon annan.

TT: Hur känns det att lämna över ett så stort och tungt ansvar?

– Det är klart att man vill att det ska fungera på ett jättebra sätt, men det är inte jag som gör det här utan jag är bara en liten del i det hela. Ingen är oersättlig. Stefan Pettersson kommer att ta hand om det på ett jättebra sätt.

Landslagschefen Lasse Richt, t v, i samtal med efterträdaren Stefan Pettersson.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller