Bundesliga

Censurerades i tv – för att hon är kvinna

Klippte till publikbilder i stället

Av: 

Andreas Käck

FOTBOLL

Matchen mellan Bayern München och FC Köln visades i iransk tv.

Men den kvinnliga domaren Bibiana Steinhaus visades inte.

”Varje gång hon zoomades in klippte den statliga iranska tv-kanalen till publikbilder”, uppger journalisten Natalie Amiri.

Bibiana Steinhaus, 39, har dömt herrfotboll på proffsnivå sedan 2007. Hon har gjort så pass bra ifrån sig att hon den här säsongen fick förtroendet att döma i Bundesliga. Därmed blev hon historisk som den första kvinna någonsin att döma herrmatcher i någon av Europas största ligor.

– Det har alltid varit min dröm att vara en Bundesligadomare. Att den drömmen blir sann gör mig såklart lycklig, sa hon.

”Viktig skillnad”

Hon påpekade att:

– Först och främst dömer jag Bundesliga tack vare mina prestationer, inte för att jag är en kvinna. Det är en viktig skillnad. Men om jag är ett gott exempel för unga kvinnor eller en pionjär för jämlikhet så är jag mer än glad.

Censurerades

I helgen var hon huvuddomare i matchen mellan jumbon FC Köln och serieledande Bayern München. Den matchen visades inte bara i Tyskland, utan även i många andra länder runtom i världen, bland annat i Iran.

Men de iranska tv-tittarna fick inte se henne i bild.

Det uppger journalisten och tv-personligheten Natalie Amiri, som jobbar som korrespondent i Iran för tyska tv-kanalen ARD:s räkning.

”Det var en svettig match för censurmästarna i Iran: Bundesliga, Bayern mot Köln och vem dömer: En kvinna. Bibiana Steinhaus visades bara på överblicksbilder, varje gång det var närbild klippte den statliga iranska tv-kanalen till publikbilder”, skriver på på Twitter.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är säsongens bästa spelare i Bundesliga – och så gick det för svenskarna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bundesliga