Yrkar på tre års fängelse för allsvensk spelare

avSusanna Nygren

Den allsvenske spelaren ska dömas till tre års fängelse och utvisning för våldtäkt mot barn, det yrkade åklagaren på under slutpläderingen.

– Jag anser att det totala straffvärdet är tre års fängelse. Men jag har tagit upp att det finns vissa billighetsskäl – att det kan påverka den tilltalades karriär. På det sättet har tingsrätten möjlighet att sätta ned straffmätningsvärdet något, säger Rikard Darell, åklagare.

Spelaren kommer att bli kvar i häktet i väntan på dom.

I dag avslutades rättegången mot den allsvenske spelaren som misstänks för två fall av våldtäkt mot barn. Åklagaren Rikard Darell yrkade på att mannen döms till tre års fängelse och att mannen ska utvisa och inte få återvända till Sverige på 10 år.

Brottet ska bestå av att spelaren ska ha haft sex med en flicka under 15 år. Detta första övergreppet ska ha skett i september 2016 i en lägenhet. Det andra ska ha skett på en offentlig toalett i juni 2017.

– Det första tillfället är frivilligt från målsägarens sida. Den omständigheten är inte tillräcklig för att bedöma det som mindre allvarlig, anser jag. Han är den vuxne och hon är ett barn. Han är drivande och han har haft ett stort övertag mot henne, säger Rikard Darell och fortsätter:

– Vid det andra fallet finns det ingen frivillighet alls. Hon underkastar sig hans vilja i en trängd situation.

Flickan ska ha utnyttjats för sex menar Rikard Darell. Den misstänkte spelaren inte var ute efter en kärleksrelation.

Springande punkten

Försvaret hävdar det motsatta – spelaren och flickan hade en kärleksrelation. Vilket kan vara en förmildrande omständighet.

Foto: BILDBYRÅN

Försvaret har också gjort en affär av att man menar att det finns en osäkerhet kring hennes ålder.

– Den stora frågan är vilken ålder målsägande rent faktiskt. Det är den springande punkten i hur man ska pröva målet, säger Mikael Sundman, advokat.

Spelaren har erkänt att han hade sex med flickan vid ett tillfälle men menar att han inte visste att hon var under 15 år.

Skriftlig bevisning

Här talar spelaren osanning, menar Rikard Darell. I konversation på sociala medier skrev flickan till spelaren att hon var 14 år.

– Ganska tidigt i målet hade vi skriftlig bevisning på att den misstänkte ska ha känt till målsägarens ålder. Hon har skrivit att hon är 14 år, säger Rikard Darell, åklagare.

Försvarsadvokat Mikael Sundman har bland annat lyft fram att ett vittne som i förhör har sagt att flickan ska ha ljugit om sin ålder och sagt att hon var äldre. Han menar att spelaren ska frias helt för åtalspunkterna.

– Jag har begärt att han ska släppas på fri fot. Rätten tar beslut om detta under eftermiddagen, säger Mikael Sundman, advokat.

”Ovanligt att det inte blir fällande dom”

Som bevis i målet har åklagaren bland annat lyft fram ett möte i spelarens förra klubb. Klubbledningen hade fått vetskap om att han umgicks med en annan minderårig flicka och höll ett möte med honom.

– Endast två månader innan första åtalspunkten skedde så har han fått ett uppläxningssamtal om att han har haft kontakt med en underårig. Det visar på hans förslagenhet, säger Rikard Darell.

Den allsvenske spelaren fick senare under eftermiddagen också beskedet att han fortsatt blir kvar i häktet i väntan på dom.

Åklagare Rikard Darell vill inte spekulera i vad det betyder. Men säger samtidigt att det är ovanligt med helt friande domar när någon får stanna kvar i häktet efter rättegång.

– Jag konstaterar att tingsrätten har fattat det beslutet sedan får vi se när domen kommer vad det betyder, säger Rikard Darell. 

Hur vanligt är det med en helt friande dom om rätten beslutar att häktning ska kvarstå?

– Det är inget vanligt scenario. Det har jag inte varit med om vad jag kan minnas, på rak arm så här, säger Rikard Darell.

Domen faller 8 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM