Kroatien förvirrade av det blågula skadeläget

FOTBOLL

”Det låter ju otroligt”

CATEZ

De många svenska skadorna ställer till problem.

För Kroatien – som måste byta taktik.

– Jag vet inte vilka som ersätter. Och vilka det än blir så kan vi inte lika mycket om de spelarna, säger förbundskaptenen Zlatko Kranjcar till Sportbladet.

Foto: Olof Mellberg och Kim Källström tvingades avbryta gårdagens träning – precis som Henrik Larsson. Skadorna oroar Sverige – och förbryllar Kroatien.

I ett par dagar har den kroatiska landslagsledning sett med viss skepsis på rapporterna om de många skadorna hos de svenska spelarna.

Så när Sportbladet informerade om utvecklingen vid gårdagens svenska träning i samband med en kroatisk presskonferens skrattade de närvarande reportrarna medan förbundskaptenen Kranjcar skakade på huvudet.

– Det låter ju otroligt. Jag hoppas att så många av de svenska spelarna som möjligt blir friska och kan spela, säger Kranjcar allvarligt.

En tom artighetsfras?

Troligen inte.

Inget av de andra lagen i VM-kvalgruppen har lagt ner så mycket kraft på att kartlägga det svenska spelet som Kroatien.

– Vi lyckades mycket bra med att plocka bort Sveriges bästa spelare i matchen i Göteborg, säger kroatiske Sverigespionen Marijan Vlak till Sportbladet.

Ska överraska igen

Om den matchen har svenske förbundskaptenen Lasse Lagerbäck sagt att det är enda gången i kvalet som han blivit riktigt överraskad av motståndarnas taktik.

– Vi tror vi kan överraska igen, säger Vlak. I dag har vi gått igenom Ungern-Sverigematchen i Budapest med spelarna. Om hur ungrarna plockade bort den svenska offensiven och vissa av era nyckelspelare.

Men det var förutsättningar som gällde före Juventus besked om att Zlatan Ibrahimovic inte bör spela på lördag och innan skadorna på Olof Mellberg och Henrik Larsson.

Nu tvingas Kroatien byta taktik.

Efter Sportbladets skaderapport fick förbundskaptenen Kranjcar flera frågor från de kroatiska journalisterna om vad skadorna innebär för det svenska spelet och taktiken.

– Varför pressar ni mig med de frågorna? svarade Kranjcar irriterat efter en stund. Jag vet inte vad det här innebär.

Chansar inte?

För Sportbladet utvecklar han sedan:

– Matchen på lördag handlar om disciplin, att inte gå bort sig. Nu vet jag inte riktigt. Med de problemen som Sverige fått tror jag att de kommer vara mer defensivt inriktade. Oavgjort är ett bra resultat

för Sverige, säger Kranjcar.

– Jag tror inte Lagerbäck ställer upp med några spelare som inte är 100-procentiga. Han tar inga risker. Sverige kan på egen hand ta en plats i VM-slutspelet genom att vinna mot Island nästa vecka. De måste tänka lite mer på den matchen nu, säger Kranjcar.

Klockslagen som fick Sverige att darra